"Чистка": Давутоглу поднио оставку

Ахмет Давутоглу поднео је оставку на функцију председника владајуће Партије правде и развоја, што подразумева да више неће бити ни премијер.

Свијет 05.05.2016 | 14:47
"Чистка": Давутоглу поднио оставку

Његова одлука ступиће на снагу након ванредног конгреса те партије заказаног за 22. мај.

Давутоглу је саопштио да неће тражити нови мандат председника Партије правде и развоја, што значи да више неће бити ни премијер, наводи АФП.

"Одржаћемо конгрес 22. маја", рекао је Давутоглу новинарима у Анкари, додавши да мисли да неће бити кандидат у "садашњим околностима".

Према Статуту странке, шеф партије и председник владе увек је иста особа, наводи АФП.

Турски медији су пренели јуче да Давутоглу размишља о оставци због борбе за превласт коју води с председником Режепом Тајипом Ердоганом.

Лист Хуријет пише да се премијер Давутоглу недавно сукобио с Ердоганом око планиранх промена устава које би довеле до јачања председничке функције.

Он је изјавио да ће радије "прегазити свој его" него угрозити интерес своје владајуће Странке правде и развоја (АКП), из које долази и председник Ердоган.

Турски дневник Џумхуријет пише да су кандидати за Давутоглуовог наследника актуелни министри саобраћаја и енергетике, Бинали Јилдрим и Берат Албајрак, иначе, Ердоганов зет.

Давутоглу је функције премијера и председника странке преузео 2014. године, кад је Ердоган изабран за председника.

 

Коментари / 0

Оставите коментар