"Čistka": Davutoglu podnio ostavku

Ahmet Davutoglu podneo je ostavku na funkciju predsednika vladajuće Partije pravde i razvoja, što podrazumeva da više neće biti ni premijer.

Svijet 05.05.2016 | 14:47
"Čistka": Davutoglu podnio ostavku

Njegova odluka stupiće na snagu nakon vanrednog kongresa te partije zakazanog za 22. maj.

Davutoglu je saopštio da neće tražiti novi mandat predsednika Partije pravde i razvoja, što znači da više neće biti ni premijer, navodi AFP.

"Održaćemo kongres 22. maja", rekao je Davutoglu novinarima u Ankari, dodavši da misli da neće biti kandidat u "sadašnjim okolnostima".

Prema Statutu stranke, šef partije i predsednik vlade uvek je ista osoba, navodi AFP.

Turski mediji su preneli juče da Davutoglu razmišlja o ostavci zbog borbe za prevlast koju vodi s predsednikom Režepom Tajipom Erdoganom.

List Hurijet piše da se premijer Davutoglu nedavno sukobio s Erdoganom oko planiranh promena ustava koje bi dovele do jačanja predsedničke funkcije.

On je izjavio da će radije "pregaziti svoj ego" nego ugroziti interes svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), iz koje dolazi i predsednik Erdogan.

Turski dnevnik Džumhurijet piše da su kandidati za Davutogluovog naslednika aktuelni ministri saobraćaja i energetike, Binali Jildrim i Berat Albajrak, inače, Erdoganov zet.

Davutoglu je funkcije premijera i predsednika stranke preuzeo 2014. godine, kad je Erdogan izabran za predsednika.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar