ЕЛ, најава - Битка за Ф4: Славна имена и надахнути изазивачи!

Наставља се плеј-оф Евролиге, а у среду се играју први мечеви у серијама Локомтива Кубањ – Барселона (19.00) и Лаборал Кућа – Панатинаикос (20.45).

Кошарка 13.04.2016 | 16:20
ЕЛ, најава - Битка за Ф4: Славна имена и надахнути изазивачи!

Дуел екипе која је у десет мечева Топ 16 фазе убацила двоцифрен број тројки (нови рекорд ЕЛ) против екипе која се претплатила на завршницу елитног такмичења, двоструког првака Европе.

Барса има историју, али Локомотива блиста ове сезоне предвођена Малколмом Дилејнијем, који просечно уписује 15,8 поена и 5,8 асистенција.

“Немамо никакав притисак – у тиму смо од којег нико није очекивао много, а направили смо велику ствар. Ипак, нећемо само да уживамо у плеј-офу, мислим да можемо да играмо са свима. Барселона је чврта екипа, али ако будемо играли у складу са својом тактиком, мислим да ће бити све у реду“, рекао је Американац.

Тренер Јоргос Барцокас, европски шампион са Олимпијакосом, користи углавном деветорицу играча у ротацији, Локомотива је једини тим за који су тројица играчи стартовали у свакој утакмици – Дилејни, Брекоф и Клваер.

“Морамо да се држимо својих принципа – добра одбрана и несебичан напад. Прва утакмица нарочито је важна за нас, за победу ће бити потребна ментална чврстина, а она је и генерално најважнија у овој серији“, каже Барцокас.

Локоси играју брзо, а на центарским позицијама имају играче који више воле да се извлаче споља – Рендолфа, Синглтона и Клавера. Са друге стране, Каталонци су сила у рекету – недавно је дошао Дорси, а ту су и Томић, Семјуел и Лавал.

Барселонини играчи и искуснији су на овом нивоу такмичења, али чињеница је да Каталонци целе сезоне не играју онако како се од њих очекује.

“Свака утакмица у овој серији биће попут финала. Локомотива је лакше дошла до плеј-офа, али то и нас охрабрује. Имају атлетски сјајне и поливалентне играче, стално мењају позиције, и мислим да играју најбољу одбрану у Евролиги“, рекао је тренер Каталонаца Ћави Пасквал.

Барса губи најмање лопти у Евролиги (11,6 по мечу) и воли нешто спорији темпо игре, иако ротира више играча.

“Морамо да искористимо своју дубину и да им покажемо да ће морати сјајно да играју ако мисле да нас победе. И они треба да се боје наших оружја, ипак смо ми Барса“, каже бек Пау Рибас.

И у другом мечу видећемо судар који се може на сличан начин описати – великан који последњих година не блиста против тима не толико велике традиције, али који је ове сезоне можда и најпријатније изненађење у Евролиги.

Панатинаикос је шест пута био првак Европе, али на фајнал-фору ’Зелених’ нема још од 2012. године. Лаборал Куча, бивша Таукерамика, тим је који у 21. веку ствара име за себе, али још није ни близу категорије Панатинаикоса.

У периоду од 2005. до 2008. године, са Сколом, Обертом и осталима, тим из Виторије четири пута узастопно дошао је до завршног турнира, али даље од тога нису могли.

Сада, када Бурусис игра сезону каријере, а експлозивни Џејмс даје тон игри, Кућа се нада да би могла да понови такав успех.

“Пред нама лежи шанса коју многи играчи нису имали никада у својим каријетама. Нисмо били фаворити да дођемо до ове фазе, али сад смо ту и желимо на фајнал-фор. ПАО је тим који је атлетски моћан и који игра врло паметно, уз дубок тим који може да освоји Евролигу“, сматра тренер Куче Велимир Перасовић.

Споменути Јанис Бурусис потпуно се препородио после сезоне за заборав у Реалу – игра са много самопоуздања и у досадашњем току такмичења просечно бележи 14,8 поена, 9,2 скока и 2,2 асистенција.

“Морамо душом да идемо на сваки скок, да играмо чврсто у одбрани и да уложимо много енергије. Поврх свега тога, биће нам неопходна и подршка навијача“, спреман је грчки центар.

Перасовић је направио складан тим и систем у којем има места и за импровизацију – Адамс, атлетски моћни Ханга, затим Бертанс и Блажич, сви дају свој допринос и ПАО неће имати нимало једноставан посао.

После климавог почетка, ’Зелени’ су се дигли, превасходно после ињекције нових играча средином Топ 16 фазе – Хејнз и Винс Хантер продубили су ротацију, али квалитативни искорак донео је Елиот Вилијамс.

Он је преузео улогу лидера тима и за седам утакмица у ЕЛ колико је одиграо наметнуо се као неко ко решава утакмице, директно је преломио дуеле са Фенербахчеом и Дарушафаком, а и на осталим је својом игром ’један на један’ био мука за противничке одбране.

“Морамо да будемо спремни да се боримо за сваку лопту, за сваки посед и за сваки скок јер сви ти детаљи на крају одлучују. Ово је тренутак истине, наш противник је добар и зато морамо да верујемо у себе и да будемо паметни“, каже тренер Панатинаикоса Александар Ђорђевић, чији тим ове сезоне има скор 5-7 на гостовањима.

Антонис Фоцис, један од најискуснијих у редовима Панатинаикоса, истиче да је кључно изборити се са емоцијама.

Управо то биће основни задатак играча све четири екипе пред најважније мечеве у сезони који могу да их одведу на фајнал-фор у Берлину, од 11. до 13. маја.

Евролига, плеј-оф, прве утакмице:

уторак:
ЦСКА – Црвена звезда 84:74
Фенербахче – Реал Мадрид 75:69

среда:
19.00 Локомотива Кубањ – Барселона
20.45 Лаборал Куча – Панатинаикос

Коментари / 0

Оставите коментар