EL, najava - Bitka za F4: Slavna imena i nadahnuti izazivači!

Nastavlja se plej-of Evrolige, a u sredu se igraju prvi mečevi u serijama Lokomtiva Kubanj – Barselona (19.00) i Laboral Kuća – Panatinaikos (20.45).

Košarka 13.04.2016 | 16:20
EL, najava - Bitka za F4: Slavna imena i nadahnuti izazivači!

Duel ekipe koja je u deset mečeva Top 16 faze ubacila dvocifren broj trojki (novi rekord EL) protiv ekipe koja se pretplatila na završnicu elitnog takmičenja, dvostrukog prvaka Evrope.

Barsa ima istoriju, ali Lokomotiva blista ove sezone predvođena Malkolmom Dilejnijem, koji prosečno upisuje 15,8 poena i 5,8 asistencija.

“Nemamo nikakav pritisak – u timu smo od kojeg niko nije očekivao mnogo, a napravili smo veliku stvar. Ipak, nećemo samo da uživamo u plej-ofu, mislim da možemo da igramo sa svima. Barselona je čvrta ekipa, ali ako budemo igrali u skladu sa svojom taktikom, mislim da će biti sve u redu“, rekao je Amerikanac.

Trener Jorgos Barcokas, evropski šampion sa Olimpijakosom, koristi uglavnom devetoricu igrača u rotaciji, Lokomotiva je jedini tim za koji su trojica igrači startovali u svakoj utakmici – Dilejni, Brekof i Klvaer.

“Moramo da se držimo svojih principa – dobra odbrana i nesebičan napad. Prva utakmica naročito je važna za nas, za pobedu će biti potrebna mentalna čvrstina, a ona je i generalno najvažnija u ovoj seriji“, kaže Barcokas.

Lokosi igraju brzo, a na centarskim pozicijama imaju igrače koji više vole da se izvlače spolja – Rendolfa, Singltona i Klavera. Sa druge strane, Katalonci su sila u reketu – nedavno je došao Dorsi, a tu su i Tomić, Semjuel i Laval.

Barselonini igrači i iskusniji su na ovom nivou takmičenja, ali činjenica je da Katalonci cele sezone ne igraju onako kako se od njih očekuje.

“Svaka utakmica u ovoj seriji biće poput finala. Lokomotiva je lakše došla do plej-ofa, ali to i nas ohrabruje. Imaju atletski sjajne i polivalentne igrače, stalno menjaju pozicije, i mislim da igraju najbolju odbranu u Evroligi“, rekao je trener Katalonaca Ćavi Paskval.

Barsa gubi najmanje lopti u Evroligi (11,6 po meču) i voli nešto sporiji tempo igre, iako rotira više igrača.

“Moramo da iskoristimo svoju dubinu i da im pokažemo da će morati sjajno da igraju ako misle da nas pobede. I oni treba da se boje naših oružja, ipak smo mi Barsa“, kaže bek Pau Ribas.

I u drugom meču videćemo sudar koji se može na sličan način opisati – velikan koji poslednjih godina ne blista protiv tima ne toliko velike tradicije, ali koji je ove sezone možda i najprijatnije iznenađenje u Evroligi.

Panatinaikos je šest puta bio prvak Evrope, ali na fajnal-foru ’Zelenih’ nema još od 2012. godine. Laboral Kuča, bivša Taukeramika, tim je koji u 21. veku stvara ime za sebe, ali još nije ni blizu kategorije Panatinaikosa.

U periodu od 2005. do 2008. godine, sa Skolom, Obertom i ostalima, tim iz Vitorije četiri puta uzastopno došao je do završnog turnira, ali dalje od toga nisu mogli.

Sada, kada Burusis igra sezonu karijere, a eksplozivni Džejms daje ton igri, Kuća se nada da bi mogla da ponovi takav uspeh.

“Pred nama leži šansa koju mnogi igrači nisu imali nikada u svojim karijetama. Nismo bili favoriti da dođemo do ove faze, ali sad smo tu i želimo na fajnal-for. PAO je tim koji je atletski moćan i koji igra vrlo pametno, uz dubok tim koji može da osvoji Evroligu“, smatra trener Kuče Velimir Perasović.

Spomenuti Janis Burusis potpuno se preporodio posle sezone za zaborav u Realu – igra sa mnogo samopouzdanja i u dosadašnjem toku takmičenja prosečno beleži 14,8 poena, 9,2 skoka i 2,2 asistencija.

“Moramo dušom da idemo na svaki skok, da igramo čvrsto u odbrani i da uložimo mnogo energije. Povrh svega toga, biće nam neophodna i podrška navijača“, spreman je grčki centar.

Perasović je napravio skladan tim i sistem u kojem ima mesta i za improvizaciju – Adams, atletski moćni Hanga, zatim Bertans i Blažič, svi daju svoj doprinos i PAO neće imati nimalo jednostavan posao.

Posle klimavog početka, ’Zeleni’ su se digli, prevashodno posle injekcije novih igrača sredinom Top 16 faze – Hejnz i Vins Hanter produbili su rotaciju, ali kvalitativni iskorak doneo je Eliot Vilijams.

On je preuzeo ulogu lidera tima i za sedam utakmica u EL koliko je odigrao nametnuo se kao neko ko rešava utakmice, direktno je prelomio duele sa Fenerbahčeom i Darušafakom, a i na ostalim je svojom igrom ’jedan na jedan’ bio muka za protivničke odbrane.

“Moramo da budemo spremni da se borimo za svaku loptu, za svaki posed i za svaki skok jer svi ti detalji na kraju odlučuju. Ovo je trenutak istine, naš protivnik je dobar i zato moramo da verujemo u sebe i da budemo pametni“, kaže trener Panatinaikosa Aleksandar Đorđević, čiji tim ove sezone ima skor 5-7 na gostovanjima.

Antonis Focis, jedan od najiskusnijih u redovima Panatinaikosa, ističe da je ključno izboriti se sa emocijama.

Upravo to biće osnovni zadatak igrača sve četiri ekipe pred najvažnije mečeve u sezoni koji mogu da ih odvedu na fajnal-for u Berlinu, od 11. do 13. maja.

Evroliga, plej-of, prve utakmice:

utorak:
CSKA – Crvena zvezda 84:74
Fenerbahče – Real Madrid 75:69

sreda:
19.00 Lokomotiva Kubanj – Barselona
20.45 Laboral Kuča – Panatinaikos

Komentari / 0

Ostavite komentar