Република Српска се све скупље задужује

Република Српска задужила се јуче, првог дана трговања, за нових 20,4 милиона марака путем обвезница Републике Српске, по изузетно високој каматној стопи од 4,45 одсто. Наиме, Српска се задужила по каматној стопи која је већа више од два пута већа од стопе раста бруто друштвеног производа која је у 2015. години била испод два одсто.

Република Српска 05.05.2016 | 07:45
Република Српска се све скупље задужује

Колико је ово скупо задужење, показује податак да домаће комерцијалне банке по знатно нижој цијени кредитирају општине и градове у Републици Српској. Последњи примјер је кредит од 1,5 милиона КМ који је узела општина Мркоњић Град по фиксној каматној стопи од 3,4 одсто.

Аукција обвезница ће бити настављена и данас, а укупан планирани износ емисије обвезница износи 40 милиона марака. Јуче су пристигле понуде које у износу од 39,5 милиона марака, али нису прихваћене јер су инвеститори тражили камату од чак пет одсто и уз дисконт од 95,6 одсто.

Емисијом је планирана продаја 40.000 обвезница, од којих је јуче продато 20.800.

Обвезнице су емитоване са роком доспјећа од пет година. Главница ће бити исплаћена једнократно, по доспјећу, док ће камата бити исплаћивана годишње.

Република Српска емитује обвезнице ради обезбјеђења новца за финансирање буџетских издатака у 2016. години.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

др Дабиц

05.05.2016 06:17

И то им је фора као Језда нису дзабе Израелски савјетници он у Израел,а дрзава БАНКРОТ као Исланд,ста це ови сто улазу у обвезнице једино сто то нису постено зарадили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крива Дрина

05.05.2016 08:10

Ко уопсте купује обвезнице тзв. дрзаве Република Српска. Нико нормалан ни паметан. Куповали смо обвезнице (или дрзали депозите) у Бобар банци, ББИ банци, Банци Српске, и ста се десило. Све пропало. тако це пропасти и потразивања према РС јер је само питање дана кад це та дрзава објавити банкрот. Уствари, та дрзава (приватна) је вец банкротирала само неце да нам казу. Могу он да ставе и камату од 10% али неце вриједити. Те бвезнице купују јавна предузеца која су на то приморана. Са упереним пистољем у главу. Тако имамо ситуацију да се пресипа из супљег у празно, и да се пљацка и оно сто иоле мозе да опстане у трзисној утакмици (Електропривреда, итд). А кад ова гарнитура која нас је до гусе задузила оде са власти и из земље (јер то је будуци сценарио) и однесе опљацкане паре за годину - двије заборавицемо и да су постојали. Доцице неки нови клинци и убједити нас да су они најбољи и да нам нема будуцности без њих. А народ ко народ. Блене, цути, гласа и аминује. Убија се са предумисљајем а да тога није ни свјестан.

Name

Ред

05.05.2016 06:48

Зеленаши чекају у реду, кад камате буду 10% мјесечно ето пара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан човек

05.05.2016 07:05

Можда ће Додик банке у Републици Српској претворити у џамије.Нема пореза ,ПДВ , а приходи би му се повећали од прилога вјерника.Ето ти Миле решење да умјесто Ликвидације , банке у Републици Српској наставе пословати.Довољан је само по који ћилим и нема слика по зидовима и скупи фрески,а што мучи владику Григорија у расходовној страни.Ципела испред колико ти воља.То можеш украсти и отворити ново "Борово" гигант обуће.БЕМА би се морала затворити због конкуренције.Поздрав свим добрим људима без обзира на нацију,вјеру и мишљење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тегетлија

05.05.2016 08:54

Нек се само задузују Тегетлијини јастребови у Мркењицу, само не знамо ко це то врацати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар.

05.05.2016 18:18

Ја сам моју лову правовремено умакнуо. ја им ништа нећу враћати.ко је новце узео има и да врати. то нису мачије сузе.