Republika Srpska se sve skuplje zadužuje

Republika Srpska zadužila se juče, prvog dana trgovanja, za novih 20,4 miliona maraka putem obveznica Republike Srpske, po izuzetno visokoj kamatnoj stopi od 4,45 odsto. Naime, Srpska se zadužila po kamatnoj stopi koja je veća više od dva puta veća od stope rasta bruto društvenog proizvoda koja je u 2015. godini bila ispod dva odsto.

Republika Srpska 05.05.2016 | 07:45
Republika Srpska se sve skuplje zadužuje

Koliko je ovo skupo zaduženje, pokazuje podatak da domaće komercijalne banke po znatno nižoj cijeni kreditiraju opštine i gradove u Republici Srpskoj. Poslednji primjer je kredit od 1,5 miliona KM koji je uzela opština Mrkonjić Grad po fiksnoj kamatnoj stopi od 3,4 odsto.

Aukcija obveznica će biti nastavljena i danas, a ukupan planirani iznos emisije obveznica iznosi 40 miliona maraka. Juče su pristigle ponude koje u iznosu od 39,5 miliona maraka, ali nisu prihvaćene jer su investitori tražili kamatu od čak pet odsto i uz diskont od 95,6 odsto.

Emisijom je planirana prodaja 40.000 obveznica, od kojih je juče prodato 20.800.

Obveznice su emitovane sa rokom dospjeća od pet godina. Glavnica će biti isplaćena jednokratno, po dospjeću, dok će kamata biti isplaćivana godišnje.

Republika Srpska emituje obveznice radi obezbjeđenja novca za finansiranje budžetskih izdataka u 2016. godini.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

dr Dabic

05.05.2016 06:17

I to im je fora kao Jezda nisu dzabe Izraelski savjetnici on u Izrael,a drzava BANKROT kao Island,sta ce ovi sto ulazu u obveznice jedino sto to nisu posteno zaradili

ODGOVORITE
Name

Kriva Drina

05.05.2016 08:10

Ko uopste kupuje obveznice tzv. drzave Republika Srpska. Niko normalan ni pametan. Kupovali smo obveznice (ili drzali depozite) u Bobar banci, BBI banci, Banci Srpske, i sta se desilo. Sve propalo. tako ce propasti i potrazivanja prema RS jer je samo pitanje dana kad ce ta drzava objaviti bankrot. Ustvari, ta drzava (privatna) je vec bankrotirala samo nece da nam kazu. Mogu on da stave i kamatu od 10% ali nece vrijediti. Te bveznice kupuju javna preduzeca koja su na to primorana. Sa uperenim pistoljem u glavu. Tako imamo situaciju da se presipa iz supljeg u prazno, i da se pljacka i ono sto iole moze da opstane u trzisnoj utakmici (Elektroprivreda, itd). A kad ova garnitura koja nas je do guse zaduzila ode sa vlasti i iz zemlje (jer to je buduci scenario) i odnese opljackane pare za godinu - dvije zaboravicemo i da su postojali. Docice neki novi klinci i ubjediti nas da su oni najbolji i da nam nema buducnosti bez njih. A narod ko narod. Blene, cuti, glasa i aminuje. Ubija se sa predumisljajem a da toga nije ni svjestan.

Name

Red

05.05.2016 06:48

Zelenaši čekaju u redu, kad kamate budu 10% mjesečno eto para!

ODGOVORITE
Name

Običan čovek

05.05.2016 07:05

Možda će Dodik banke u Republici Srpskoj pretvoriti u džamije.Nema poreza ,PDV , a prihodi bi mu se povećali od priloga vjernika.Eto ti Mile rešenje da umjesto Likvidacije , banke u Republici Srpskoj nastave poslovati.Dovoljan je samo po koji ćilim i nema slika po zidovima i skupi freski,a što muči vladiku Grigorija u rashodovnoj strani.Cipela ispred koliko ti volja.To možeš ukrasti i otvoriti novo "Borovo" gigant obuće.BEMA bi se morala zatvoriti zbog konkurencije.Pozdrav svim dobrim ljudima bez obzira na naciju,vjeru i mišljenje...

ODGOVORITE
Name

Tegetlija

05.05.2016 08:54

Nek se samo zaduzuju Tegetlijini jastrebovi u Mrkenjicu, samo ne znamo ko ce to vracati.

ODGOVORITE
Name

car.

05.05.2016 18:18

Ja sam moju lovu pravovremeno umaknuo. ja im ništa neću vraćati.ko je novce uzeo ima i da vrati. to nisu mačije suze.