Бертомеу: ФИБА је увела кошарку у хаос!

Први човек Евролиге верује да ће последњу реч у сукобу са ФИБА дати суд. Критике националним савезима због "окретања главе на другу страну".

Кошарка 04.05.2016 | 21:00
Бертомеу: ФИБА је увела кошарку у хаос!

Сукоб ФИБА и Евролиге ни после састанка одржаног у Минхену није близу разрешења.

Компанија "ЕЦА" жели да организује Евролигу и Еврокуп, уз учешће укупно 40 клубова, а ФИБА се не мири са другоразредним значајем своје "Лиге шампиона" и не пристаје да повуче претњу санкцијама.

Председник и извршни директор Евролиге Ђорди Бертомеу тим поводом је у разговору са шпанским новинарима изнео крајње песимистичан став у погледу будућности европске кошарке.

"Цео случај ће вероватно завршити на суду, где можемо да победимо или да изгубимо. А, ако изгубимо, то ће бити катастрофа, јер ће то значити да не постоји стабилан регулативни систем".

Бертомеу је додао да ФИБА на глобалној скали није главна кошаркашка организација, попут ФИФА у фудбалу, већ је то НБА.

Ево како тај функционер види тренутку ситуацију.

"Рекао сам људима из ФИБА - 'ви сте увели кошарку у хаос'. Понудили су велики новац најјачим клубовима и они су их одбили. Ту су одлучили да 'промене плочу' и почели су да се залажу за спортски критеријум наступа у евротакмичењима. Клубови су их поново одбили, а онда су почела упозорења и претње", рекао је Бертомеу.

Он је приметио да је ФИБА Европа суспензијом великог броја националних тимова са Европског првенства 2017, односно залагањем да ФИБА Свет прекроји и списак учесника Олимпијских игара, сама себи "скочила у уста".

"ФИБА се залаже за поштовање спортског критеријума, али сада резултати квалификација (за Олимпијске игре) више нису важни, само зато што ФИБА има проблем са Евролигом!? Друга ствар, ако Реал Мадрид игра Евролигу - ништа се неће десити. Ако Валенсија игра Еврокуп - Шпанија ће бити кажњена. Дакле, Евролига је легална, а Еврокуп нелегалан, иако их организује иста компанија".

Бертомеу је замерио и националним савезима одсуству праве реакције на ултиматуме.

"Савези су одабрали да окрену главу на другу страну и пребаце притисак на слабије. Нису поднели судске тужбе, нису поручили ФИБА да не може тако да се ради. Али, ако неће они, хоћемо ми".

Извор: Мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар