Bertomeu: FIBA je uvela košarku u haos!

Prvi čovek Evrolige veruje da će poslednju reč u sukobu sa FIBA dati sud. Kritike nacionalnim savezima zbog "okretanja glave na drugu stranu".

Košarka 04.05.2016 | 21:00
Bertomeu: FIBA je uvela košarku u haos!

Sukob FIBA i Evrolige ni posle sastanka održanog u Minhenu nije blizu razrešenja.

Kompanija "ECA" želi da organizuje Evroligu i Evrokup, uz učešće ukupno 40 klubova, a FIBA se ne miri sa drugorazrednim značajem svoje "Lige šampiona" i ne pristaje da povuče pretnju sankcijama.

Predsednik i izvršni direktor Evrolige Đordi Bertomeu tim povodom je u razgovoru sa španskim novinarima izneo krajnje pesimističan stav u pogledu budućnosti evropske košarke.

"Ceo slučaj će verovatno završiti na sudu, gde možemo da pobedimo ili da izgubimo. A, ako izgubimo, to će biti katastrofa, jer će to značiti da ne postoji stabilan regulativni sistem".

Bertomeu je dodao da FIBA na globalnoj skali nije glavna košarkaška organizacija, poput FIFA u fudbalu, već je to NBA.

Evo kako taj funkcioner vidi trenutku situaciju.

"Rekao sam ljudima iz FIBA - 'vi ste uveli košarku u haos'. Ponudili su veliki novac najjačim klubovima i oni su ih odbili. Tu su odlučili da 'promene ploču' i počeli su da se zalažu za sportski kriterijum nastupa u evrotakmičenjima. Klubovi su ih ponovo odbili, a onda su počela upozorenja i pretnje", rekao je Bertomeu.

On je primetio da je FIBA Evropa suspenzijom velikog broja nacionalnih timova sa Evropskog prvenstva 2017, odnosno zalaganjem da FIBA Svet prekroji i spisak učesnika Olimpijskih igara, sama sebi "skočila u usta".

"FIBA se zalaže za poštovanje sportskog kriterijuma, ali sada rezultati kvalifikacija (za Olimpijske igre) više nisu važni, samo zato što FIBA ima problem sa Evroligom!? Druga stvar, ako Real Madrid igra Evroligu - ništa se neće desiti. Ako Valensija igra Evrokup - Španija će biti kažnjena. Dakle, Evroliga je legalna, a Evrokup nelegalan, iako ih organizuje ista kompanija".

Bertomeu je zamerio i nacionalnim savezima odsustvu prave reakcije na ultimatume.

"Savezi su odabrali da okrenu glavu na drugu stranu i prebace pritisak na slabije. Nisu podneli sudske tužbe, nisu poručili FIBA da ne može tako da se radi. Ali, ako neće oni, hoćemo mi".

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar