Министарство кочи покретање Шећеране

Стечајни управник бијељинске Шећеране Лазо Ђурђевић рекао је данас на извјештајном рочишту у Бијељини да је инститирање Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде да се 45 хектара земљишта Шећеране упише као власништво Републике Српске, погубно за покретање ове фабрике.

Република Српска 04.05.2016 | 22:56
Министарство кочи покретање Шећеране

„У телефонском разговору од представника Министарства пољопривреде обавијештен сам да ће ово министарство тражити да се 45 хектара земљишта шећеране упише на Владу Републике Српске, што би за провођење овог стечајног поступка било погубно, и тешко би га било окончати у смислу очувања технолошке цјелине“, рекао је Ђурђевић.

Он је истакао да се стечајни поступак не може наставити, односно продати имовина или реорганизовати Шећерана док се не добије изјашњење о преосталим спорним потраживањима стечајних дужника, док не стигне писмено изјашњење Министарства пољопривреде о имовини шећеране и не изврши брисање привремене мјере забране располагања.

На Скупштину повјерилаца дошао је и Горан Вајкић из Бањалуке, који се представио као потенцијални купац Фабрике шећера, истакавши да је већ дао понуду Влади Српске, како би објаснио да има озбиљне пословне планове и гаранције за ову трансакцију.

Вајкић је такође нагласио да се јављају опструкције око књижења имовине Шећеране, додајући да не жели улазити у куповину сумњиве имовине.

Ђурђевић је нагласио да се поступак утврђивања права својине на објектима и земљишту Шећеране води у РУГИП Пословна јединица Бијељина и да још увијек није окончан, управо због тога што Министарство пољопривреде није прослиједило своје писмено изјашњење.

Да би се стечајни поступак за шећерану могао наставити у жељеном правцу, истакао је Ђурђевић, неопходно је и да се званично скине „привремена мјера забране отуђења и располагања имовином стечајног дужника“, након судског окончања афере „Зоран Ћопић“.

Имовина 24 милиона

Након што је завршено испитно рочиште, Скупштина повјерилаца Фабрике шећера одржала је данас и извјештајно рочиште на коме је размотрен Извјештај о економском стању стечајног дужника од 24. фебруара и допуна извјештаја о току провођења стечајног поступка између двије скупштине повјерилаца.

Стечајни управник Лазо Ђурђевић информисао је скупштину да је стечајна маса Фабрике шећера процијењена на износ од 23.921.383 КМ, те да укупно пријављена потраживања, по пријавама повјерилаца о којима се са данашњим даном изјаснио, износе 18.394.604 КМ, од чега је признао 16.048.558 КМ потраживања повјерилаца.

„Укупно пријављена потраживања по пријавама које су неуредне и по којима се данас нисам могао изјаснити износе 15.645.046 КМ. Нека потраживања су дуплирана“, истакао је Ђурђевић, нагласивши да се још увијек није изјаснио о потраживању повјериоца „ Агроцооп еxпорт импорт“ Бањалука и о двије пријаве „Тамос ассетс цорп“, Британска дјевичанска острва, које заступа Адвокатска канцеларија Огњена Авлијаша из Бијељине.

Што се тиче структуре признатих потраживања, на извјештајном рочишту је истакнуто да је 191.358 КМ разврстано у виши исплатни ред, 14.400.863 КМ у општи исплатни ред, док 1.456.336 КМ отпада на разлучне повјериоце.

Пуномоћник 102 повјериоца, међу којима је 84 радника шећеране, чија су укупна потраживања већа од десет милиона КМ, адвокат Фаик Мухић, похвалио је извјештај стечајног управника као темељит и прецизан, нагласивши да је након отварања стечаја урађен огроман посао.

Извор: ЦАПИТАЛ

Фото: ЦИН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Прле

04.05.2016 18:32

И они мисле да ЦЕ бити митинг,Мислим да це бити насилна смјена овакве власти која се спрда СА своим градјанима

ОДГОВОРИТЕ