Ministarstvo koči pokretanje Šećerane

Stečajni upravnik bijeljinske Šećerane Lazo Đurđević rekao je danas na izvještajnom ročištu u Bijeljini da je institiranje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da se 45 hektara zemljišta Šećerane upiše kao vlasništvo Republike Srpske, pogubno za pokretanje ove fabrike.

Republika Srpska 04.05.2016 | 22:56
Ministarstvo koči pokretanje Šećerane

„U telefonskom razgovoru od predstavnika Ministarstva poljoprivrede obaviješten sam da će ovo ministarstvo tražiti da se 45 hektara zemljišta šećerane upiše na Vladu Republike Srpske, što bi za provođenje ovog stečajnog postupka bilo pogubno, i teško bi ga bilo okončati u smislu očuvanja tehnološke cjeline“, rekao je Đurđević.

On je istakao da se stečajni postupak ne može nastaviti, odnosno prodati imovina ili reorganizovati Šećerana dok se ne dobije izjašnjenje o preostalim spornim potraživanjima stečajnih dužnika, dok ne stigne pismeno izjašnjenje Ministarstva poljoprivrede o imovini šećerane i ne izvrši brisanje privremene mjere zabrane raspolaganja.

Na Skupštinu povjerilaca došao je i Goran Vajkić iz Banjaluke, koji se predstavio kao potencijalni kupac Fabrike šećera, istakavši da je već dao ponudu Vladi Srpske, kako bi objasnio da ima ozbiljne poslovne planove i garancije za ovu transakciju.

Vajkić je takođe naglasio da se javljaju opstrukcije oko knjiženja imovine Šećerane, dodajući da ne želi ulaziti u kupovinu sumnjive imovine.

Đurđević je naglasio da se postupak utvrđivanja prava svojine na objektima i zemljištu Šećerane vodi u RUGIP Poslovna jedinica Bijeljina i da još uvijek nije okončan, upravo zbog toga što Ministarstvo poljoprivrede nije proslijedilo svoje pismeno izjašnjenje.

Da bi se stečajni postupak za šećeranu mogao nastaviti u željenom pravcu, istakao je Đurđević, neophodno je i da se zvanično skine „privremena mjera zabrane otuđenja i raspolaganja imovinom stečajnog dužnika“, nakon sudskog okončanja afere „Zoran Ćopić“.

Imovina 24 miliona

Nakon što je završeno ispitno ročište, Skupština povjerilaca Fabrike šećera održala je danas i izvještajno ročište na kome je razmotren Izvještaj o ekonomskom stanju stečajnog dužnika od 24. februara i dopuna izvještaja o toku provođenja stečajnog postupka između dvije skupštine povjerilaca.

Stečajni upravnik Lazo Đurđević informisao je skupštinu da je stečajna masa Fabrike šećera procijenjena na iznos od 23.921.383 KM, te da ukupno prijavljena potraživanja, po prijavama povjerilaca o kojima se sa današnjim danom izjasnio, iznose 18.394.604 KM, od čega je priznao 16.048.558 KM potraživanja povjerilaca.

„Ukupno prijavljena potraživanja po prijavama koje su neuredne i po kojima se danas nisam mogao izjasniti iznose 15.645.046 KM. Neka potraživanja su duplirana“, istakao je Đurđević, naglasivši da se još uvijek nije izjasnio o potraživanju povjerioca „ Agrocoop export import“ Banjaluka i o dvije prijave „Tamos assets corp“, Britanska djevičanska ostrva, koje zastupa Advokatska kancelarija Ognjena Avlijaša iz Bijeljine.

Što se tiče strukture priznatih potraživanja, na izvještajnom ročištu je istaknuto da je 191.358 KM razvrstano u viši isplatni red, 14.400.863 KM u opšti isplatni red, dok 1.456.336 KM otpada na razlučne povjerioce.

Punomoćnik 102 povjerioca, među kojima je 84 radnika šećerane, čija su ukupna potraživanja veća od deset miliona KM, advokat Faik Muhić, pohvalio je izvještaj stečajnog upravnika kao temeljit i precizan, naglasivši da je nakon otvaranja stečaja urađen ogroman posao.

Izvor: CAPITAL

Foto: CIN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Prle

04.05.2016 18:32

I oni misle da CE biti miting,Mislim da ce biti nasilna smjena ovakve vlasti koja se sprda SA svoim gradjanima

ODGOVORITE