Анализа: Звезда је шампион! Али, није све готово...

Црвено-бели четири утакмице пре краја сезоне и теоретски обезбедили 27. титулу, међутим, још су далеко од коначног циља.

Фудбал 04.05.2016 | 23:40
Анализа: Звезда је шампион! Али, није све готово...

ФК Црвена звезда поново има више пехара националног првака од "вечитог ривала" Партизана - 27:26.

Победом над Вождовцем, а поразом Чукаричког од Војводине, црвено-бели су четири утакмице пре краја обезбедили звање шампиона Србије за сезону 2015/16, пошто имају девет бодова предности над другопласираним Чукаричким који је одиграо утакмицу више, па и да "брђани" остваре све победе до краја, неће моћи да претекну лидера због лошијег међусобног учинка (две победе Звезде, једна Чуке).

Екипа тренера Миодрага Божовића овакав расплет наговестила је још јесенас, међутим, због промењеног система такмичења и увођења плеј-офа и плеј-аута уочи којих се деле бодови освојени у 30 кола, на крунисање се чекало све до сад.

Коначно, играчи који су изнели највећи терет претходних месеци могу да одахну и место на терену препусте будућим снагама из омладинског погона и колегама које су имале мању минутажу, али још не могу да запевају стихове добро познате песме Делија: "Звезда је шампион, све је готово, на Северу славље сада је почело".

Не могу, јер је одрађен тек део - дужи, али не и тежи - од коначног циља: пласмана у Лигу шампиона (или Лигу Европе, који би такође био сматран за успех).

Славље би, дакле, могло да почне тек крајем августа, а до тада предстоји још много, много посла. Притисак ће на неко време бити пребачен са терена у канцеларије стадиона Рајко Митић, где руководство клуба предвођено генералним директором Звезданом Терзићем пред собом има нимало лаке задатке.

Први је да задржи тренера Миодрага Божовића, затим поједине играче (превасходно странце), а онда и да пронађе адекватна појачања. Без грешке, јер је једна већ направљена зимус када је за штопера ангажован Едсон.

Бразилац се показао као промашај, а пролеће предвиђено за уигравање је изгубљено, тако да ће они који дођу током лета морати да буду спремни да већ од првог дана у црвено-белом дресу праве разлику на терену и покажу да су заиста појачања.

Као што је то било у случају Дамијена Ле Талека.

За такве играче, јасно је свима, потребан је озбиљан новац. Црвена звезда га тренутно нема, па је Звездан Терзић одлучио да се коцка.

Најавио је подизање кредита, који би био уложен у плате доста веће од клупског просека. Планирано је довођење петорице "топ" играча за наше услове, али и способних да "повуку" на европској сцени. Незванично, жеље су два штопера, крило, "десетка" и нападач.

Актуелно руководство и стручни штаб већ су показали да "имају око" за квалитетне, а не скупе играче, па се навијачи надају новим откровењима попут Вијеире, Ле Талека, Ибањеза, и Доналда. Штавише, све испод њиховог нивоа било би разочарање за присталице црвено-белих.

Свесни да су значајно подигли лествицу квалитета када су у питању појачања, Терзић и његови сарадници добро "вагају" и већ увелико размишљају о летњем прелазном року. Генерални директор црвено-белих већ је обишао неке стадионе, а играчи који ће доћи у клуб подељени су у три различите групе: Срби који играју у иностранству, странци и млади играчи из Суперлиге.

Незванично се помињу разна имена, међу којима су Бошко Јанковић (Верона), Павле Нинков (Тулуз), Марко Марин (Трабзонспор/Челзи), Мигел Витор (ПАОК), Велитон Соареш (Мерсин), Валерик Гаман (Астра), Андрија Павловић (Чукарички)...

Сви ови играчи били су или су и даље на скенеру црвено-белих, па ћемо временом видети да ли ће се неко од њих и појавити на окупљању тима почетком јуна.

Ко год да дође, мораће да буде спреман добро да "повуче" и оправда Терзићев најављени "алл ин". У супротном, ако адути закажу, Звезду чека још један краткотрајан излет у иностранство, а њено руководство, највероватније, августовски сценарио из 2015. године.

Извор: Мондо.рс

Фото: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар