Analiza: Zvezda je šampion! Ali, nije sve gotovo...

Crveno-beli četiri utakmice pre kraja sezone i teoretski obezbedili 27. titulu, međutim, još su daleko od konačnog cilja.

Fudbal 04.05.2016 | 23:40
Analiza: Zvezda je šampion! Ali, nije sve gotovo...

FK Crvena zvezda ponovo ima više pehara nacionalnog prvaka od "večitog rivala" Partizana - 27:26.

Pobedom nad Voždovcem, a porazom Čukaričkog od Vojvodine, crveno-beli su četiri utakmice pre kraja obezbedili zvanje šampiona Srbije za sezonu 2015/16, pošto imaju devet bodova prednosti nad drugoplasiranim Čukaričkim koji je odigrao utakmicu više, pa i da "brđani" ostvare sve pobede do kraja, neće moći da preteknu lidera zbog lošijeg međusobnog učinka (dve pobede Zvezde, jedna Čuke).

Ekipa trenera Miodraga Božovića ovakav rasplet nagovestila je još jesenas, međutim, zbog promenjenog sistema takmičenja i uvođenja plej-ofa i plej-auta uoči kojih se dele bodovi osvojeni u 30 kola, na krunisanje se čekalo sve do sad.

Konačno, igrači koji su izneli najveći teret prethodnih meseci mogu da odahnu i mesto na terenu prepuste budućim snagama iz omladinskog pogona i kolegama koje su imale manju minutažu, ali još ne mogu da zapevaju stihove dobro poznate pesme Delija: "Zvezda je šampion, sve je gotovo, na Severu slavlje sada je počelo".

Ne mogu, jer je odrađen tek deo - duži, ali ne i teži - od konačnog cilja: plasmana u Ligu šampiona (ili Ligu Evrope, koji bi takođe bio smatran za uspeh).

Slavlje bi, dakle, moglo da počne tek krajem avgusta, a do tada predstoji još mnogo, mnogo posla. Pritisak će na neko vreme biti prebačen sa terena u kancelarije stadiona Rajko Mitić, gde rukovodstvo kluba predvođeno generalnim direktorom Zvezdanom Terzićem pred sobom ima nimalo lake zadatke.

Prvi je da zadrži trenera Miodraga Božovića, zatim pojedine igrače (prevashodno strance), a onda i da pronađe adekvatna pojačanja. Bez greške, jer je jedna već napravljena zimus kada je za štopera angažovan Edson.

Brazilac se pokazao kao promašaj, a proleće predviđeno za uigravanje je izgubljeno, tako da će oni koji dođu tokom leta morati da budu spremni da već od prvog dana u crveno-belom dresu prave razliku na terenu i pokažu da su zaista pojačanja.

Kao što je to bilo u slučaju Damijena Le Taleka.

Za takve igrače, jasno je svima, potreban je ozbiljan novac. Crvena zvezda ga trenutno nema, pa je Zvezdan Terzić odlučio da se kocka.

Najavio je podizanje kredita, koji bi bio uložen u plate dosta veće od klupskog proseka. Planirano je dovođenje petorice "top" igrača za naše uslove, ali i sposobnih da "povuku" na evropskoj sceni. Nezvanično, želje su dva štopera, krilo, "desetka" i napadač.

Aktuelno rukovodstvo i stručni štab već su pokazali da "imaju oko" za kvalitetne, a ne skupe igrače, pa se navijači nadaju novim otkrovenjima poput Vijeire, Le Taleka, Ibanjeza, i Donalda. Štaviše, sve ispod njihovog nivoa bilo bi razočaranje za pristalice crveno-belih.

Svesni da su značajno podigli lestvicu kvaliteta kada su u pitanju pojačanja, Terzić i njegovi saradnici dobro "vagaju" i već uveliko razmišljaju o letnjem prelaznom roku. Generalni direktor crveno-belih već je obišao neke stadione, a igrači koji će doći u klub podeljeni su u tri različite grupe: Srbi koji igraju u inostranstvu, stranci i mladi igrači iz Superlige.

Nezvanično se pominju razna imena, među kojima su Boško Janković (Verona), Pavle Ninkov (Tuluz), Marko Marin (Trabzonspor/Čelzi), Migel Vitor (PAOK), Veliton Soareš (Mersin), Valerik Gaman (Astra), Andrija Pavlović (Čukarički)...

Svi ovi igrači bili su ili su i dalje na skeneru crveno-belih, pa ćemo vremenom videti da li će se neko od njih i pojaviti na okupljanju tima početkom juna.

Ko god da dođe, moraće da bude spreman dobro da "povuče" i opravda Terzićev najavljeni "all in". U suprotnom, ako aduti zakažu, Zvezdu čeka još jedan kratkotrajan izlet u inostranstvo, a njeno rukovodstvo, najverovatnije, avgustovski scenario iz 2015. godine.

Izvor: Mondo.rs

Foto: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar