Руски новац није за тајкуне, већ за раст привреде у БиХ

Предратни дуг бившег Совјетског Савеза према Босни и Херцеговини од 125 милиона долара, поново је заоштрио односе између Власти у Републици Српској и представника Републике Српске у институцијама БиХ.

Босна и Херцеговина 13.04.2016 | 12:20
Руски новац није за тајкуне, већ за раст привреде у БиХ

Трећина новца требала би припасти Републици Српској што власт Српске очекује како би закрпила буџетске рупе, док из Савеза за промјене, који врши власт у Сарајеву, тврде да тај новац мора отићи у привреду.

Коначну ријеч даће Савјет министара, а како се буџетски расцјеп у овом ентитету све више шири тако се заоштрава и реторика.

Спорни "Клирнишки дуг" је настао по основу робне размјене бивше Југославије са бившим Совјетским Савезом, до сада је Русија ријешила са свим југословенским републикама, осим са Босном и Херцеговином.

Годинама се покушало наћи право рјешење, па је тако било у плану пребијање дуга за гас, затим је било планирано да Русија испоручи вишенамјенске хеликоптере, те се предлагала и компензација у опреми за жељезнице.

Коначно је Савјет министара БиХ добио од руског министра финансија приједлог да се дуг исплати у кешу, на шта су се обрадовали носиоци власти у Републици Српској.

Министар индустрије, Петар Ђокић, тврди да је то све заслуга ентитетског предсједника Милорада Додика.

"То је, прије свега, допринос Владе Републике Српске и позиција Републике Српске коју има унутар Руске Федерације па и напора који је учинио предсједник Републике Српске", каже Ђокић.

Понуда да се 125 милиона долара исплати у кешу, већ су прихватиле ентитетске власти, а Вјекослав Беванда, министар финансија БиХ, у изјави за Н1 је рекао: "Мислим да нећемо бити толико наивни и рекао би и луди да неискористимо ову шансу јер ниједна држава бивше Југославије то није наплатила онако како би ми требали наплатити".

Ипак, запело је на односима енитетске Власти у Републици Српској и Савеза за промјене који врши власт на државном нивоу.

Власт оптужује Савез за промијене да опструише наплату овог дуга који је неопходан буџету Републике Српске, каже Ђокић.

"Организована намјера да се покуша створити што теже стање у Републици Српској цјенећи да је проблем са приходима проблем свих власти у БиХ", сматра Ђокић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ, Мирко Шаровић, са друге стране тврди да трећина новца, неких 40 милиона долара, колико би требало припасти Републици Српској, не треба усмјерити на крпљење буџетских рупа, већ се треба наћи начин да се он усмјери у привреду.

"Мислим да овој актуелној власти не треба дозволити да они буду ти који ће да дијеле тај новац. Тај новац можемо ми српски представници у институцијама БиХ да подијелимо на поштенији објективнији и квалитетнији начин", рекао је Шаровић.

Ако и када ентитетске власти добију новац, остаће неријешено питање 104 милиона долара дуга "Газпрому" за испоручени гас у ратном периоду према БиХ, а с обзиром да Федерација БиХ за разлику од Републике Српске нема проблем са ликвидношћу.

Економиста Слободан Лукић сматра да ће тешко руски новац ићи директно у ентитетске буџете.

"Републици Српској апсолутно одговора да 33 одсто од 125 милиона долара добије у буџет и да закрпи те буџетске рупе и да уђе у изборну кампању мирно, а Федерација БиХ може лагодно да сачека и да каже, па и Савјет министара, да каже, ријешићемо из тих новаца и финансирање дуга за гас, и мислим да се ту неће договорити", мишљења је Лукић.

Док власти у Федерацији Босне и Херцеговине не зависе толико од руског новца, Влади Републике Српске је неопходно 250 милиона евра како би закрпила огромну буџетску рупу.

Већ касне социјална давања, попут пензија, инвалиднина, борачких давања, те подстицаја пољопривредницима и грантова државним предузећима, а како аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) још није на видику, руски новац им је пријеко потребан.

Ипак, о свему ће на крају одлучивати Савјет министара Босне и Херцеговине.

Извор: РСЕ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

БОСС

13.04.2016 10:45

Браво Саровицу. Треба тим паметњаковицима у лице реци да је крадјама и преварама стигао крај. Досли су до зида и сада је сваста за оцекивати. Мозда и активирање специјалне полиције под надзором "председника" или резервног састава милиције. Сада се мора издрзати и те преваранте једном за увијек макнути како би и наса дјеца, цеститих и постених градјана БиХ, имала бар комадиц будуцности коју заслузују. Издрзите и борите се до конацне побједе над злом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре босс

13.04.2016 11:10

Ја мислим да је најбоље покрити дуг за гас да га сутра дјеца не плаћају

Name

Мики

13.04.2016 10:51

Зар Зеки неце добити велики?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рециклаза

13.04.2016 10:52

Недај пљацкасима сопственога народа ниста.ни слуцајно,доста је било багра.све су опустосили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

13.04.2016 11:04

Е јадно ли је да јадније не мозе бити отимају се ко гладни пси јос око онога сто је остало од некадасње дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

привредник

13.04.2016 11:05

Биће отимачине на све стране. Привреда ту неће видјети нити једне маркице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАРТИЗАН

13.04.2016 11:33

Значи има још нешто од ТИТИНЕ дрзаве да се опљачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисо

13.04.2016 12:24

НЕ ДАЈТЕ ПАРЕ НАСЕ ДУДУКУ,ПОКРАЛИ СУ СВЕ,НЕК НЕСТО ОСТАНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.04.2016 16:32

Прије 3 дана била је прича у влади РС о запошљавању 274 дјеце борачких категорија. Спомињано је 15 милиона КМ за те сврхе, додуше у фазону "али нема се пара". Сада када има пара и још да остане, надам се да ће влада РС да утроши 15 милиона КМ у те свтхе, а остатак новца да стави на страну јер никад не знаш за шта ће ти новац требати. Боље је паре ставити са стране јер у оваквим ситуацијама сачуване паре злата вриједе што је неупоредиво боље него спуцати те паре у буџет који је иовако ионако празан (велика рупа), са или без ових пара. Предлажем да држава да 15 милиона КМ влади РС за сврхе запошљавања бораца чисто да се види шта ће бити са тих пара. Ако те паре ставе у буџет, никако им недајте преостале паре!

ОДГОВОРИТЕ