Ruski novac nije za tajkune, već za rast privrede u BiH

Predratni dug bivšeg Sovjetskog Saveza prema Bosni i Hercegovini od 125 miliona dolara, ponovo je zaoštrio odnose između Vlasti u Republici Srpskoj i predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH.

Bosna i Hercegovina 13.04.2016 | 12:20
Ruski novac nije za tajkune, već za rast privrede u BiH

Trećina novca trebala bi pripasti Republici Srpskoj što vlast Srpske očekuje kako bi zakrpila budžetske rupe, dok iz Saveza za promjene, koji vrši vlast u Sarajevu, tvrde da taj novac mora otići u privredu.

Konačnu riječ daće Savjet ministara, a kako se budžetski rascjep u ovom entitetu sve više širi tako se zaoštrava i retorika.

Sporni "Klirniški dug" je nastao po osnovu robne razmjene bivše Jugoslavije sa bivšim Sovjetskim Savezom, do sada je Rusija riješila sa svim jugoslovenskim republikama, osim sa Bosnom i Hercegovinom.

Godinama se pokušalo naći pravo rješenje, pa je tako bilo u planu prebijanje duga za gas, zatim je bilo planirano da Rusija isporuči višenamjenske helikoptere, te se predlagala i kompenzacija u opremi za željeznice.

Konačno je Savjet ministara BiH dobio od ruskog ministra finansija prijedlog da se dug isplati u kešu, na šta su se obradovali nosioci vlasti u Republici Srpskoj.

Ministar industrije, Petar Đokić, tvrdi da je to sve zasluga entitetskog predsjednika Milorada Dodika.

"To je, prije svega, doprinos Vlade Republike Srpske i pozicija Republike Srpske koju ima unutar Ruske Federacije pa i napora koji je učinio predsjednik Republike Srpske", kaže Đokić.

Ponuda da se 125 miliona dolara isplati u kešu, već su prihvatile entitetske vlasti, a Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH, u izjavi za N1 je rekao: "Mislim da nećemo biti toliko naivni i rekao bi i ludi da neiskoristimo ovu šansu jer nijedna država bivše Jugoslavije to nije naplatila onako kako bi mi trebali naplatiti".

Ipak, zapelo je na odnosima enitetske Vlasti u Republici Srpskoj i Saveza za promjene koji vrši vlast na državnom nivou.

Vlast optužuje Savez za promijene da opstruiše naplatu ovog duga koji je neophodan budžetu Republike Srpske, kaže Đokić.

"Organizovana namjera da se pokuša stvoriti što teže stanje u Republici Srpskoj cjeneći da je problem sa prihodima problem svih vlasti u BiH", smatra Đokić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, sa druge strane tvrdi da trećina novca, nekih 40 miliona dolara, koliko bi trebalo pripasti Republici Srpskoj, ne treba usmjeriti na krpljenje budžetskih rupa, već se treba naći način da se on usmjeri u privredu.

"Mislim da ovoj aktuelnoj vlasti ne treba dozvoliti da oni budu ti koji će da dijele taj novac. Taj novac možemo mi srpski predstavnici u institucijama BiH da podijelimo na pošteniji objektivniji i kvalitetniji način", rekao je Šarović.

Ako i kada entitetske vlasti dobiju novac, ostaće neriješeno pitanje 104 miliona dolara duga "Gazpromu" za isporučeni gas u ratnom periodu prema BiH, a s obzirom da Federacija BiH za razliku od Republike Srpske nema problem sa likvidnošću.

Ekonomista Slobodan Lukić smatra da će teško ruski novac ići direktno u entitetske budžete.

"Republici Srpskoj apsolutno odgovora da 33 odsto od 125 miliona dolara dobije u budžet i da zakrpi te budžetske rupe i da uđe u izbornu kampanju mirno, a Federacija BiH može lagodno da sačeka i da kaže, pa i Savjet ministara, da kaže, riješićemo iz tih novaca i finansiranje duga za gas, i mislim da se tu neće dogovoriti", mišljenja je Lukić.

Dok vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine ne zavise toliko od ruskog novca, Vladi Republike Srpske je neophodno 250 miliona evra kako bi zakrpila ogromnu budžetsku rupu.

Već kasne socijalna davanja, poput penzija, invalidnina, boračkih davanja, te podsticaja poljoprivrednicima i grantova državnim preduzećima, a kako aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) još nije na vidiku, ruski novac im je prijeko potreban.

Ipak, o svemu će na kraju odlučivati Savjet ministara Bosne i Hercegovine.

Izvor: RSE

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

BOSS

13.04.2016 10:45

Bravo Sarovicu. Treba tim pametnjakovicima u lice reci da je kradjama i prevarama stigao kraj. Dosli su do zida i sada je svasta za ocekivati. Mozda i aktiviranje specijalne policije pod nadzorom "predsednika" ili rezervnog sastava milicije. Sada se mora izdrzati i te prevarante jednom za uvijek maknuti kako bi i nasa djeca, cestitih i postenih gradjana BiH, imala bar komadic buducnosti koju zasluzuju. Izdrzite i borite se do konacne pobjede nad zlom.

ODGOVORITE
Name

re boss

13.04.2016 11:10

Ja mislim da je najbolje pokriti dug za gas da ga sutra djeca ne plaćaju

Name

Miki

13.04.2016 10:51

Zar Zeki nece dobiti veliki?

ODGOVORITE
Name

reciklaza

13.04.2016 10:52

Nedaj pljackasima sopstvenoga naroda nista.ni slucajno,dosta je bilo bagra.sve su opustosili

ODGOVORITE
Name

Milutin

13.04.2016 11:04

E jadno li je da jadnije ne moze biti otimaju se ko gladni psi jos oko onoga sto je ostalo od nekadasnje drzave

ODGOVORITE
Name

privrednik

13.04.2016 11:05

Biće otimačine na sve strane. Privreda tu neće vidjeti niti jedne markice.

ODGOVORITE
Name

PARTIZAN

13.04.2016 11:33

Znači ima još nešto od TITINE drzave da se opljačka.

ODGOVORITE
Name

miso

13.04.2016 12:24

NE DAJTE PARE NASE DUDUKU,POKRALI SU SVE,NEK NESTO OSTANE

ODGOVORITE
Name

Direkt

13.04.2016 16:32

Prije 3 dana bila je priča u vladi RS o zapošljavanju 274 djece boračkih kategorija. Spominjano je 15 miliona KM za te svrhe, doduše u fazonu "ali nema se para". Sada kada ima para i još da ostane, nadam se da će vlada RS da utroši 15 miliona KM u te svthe, a ostatak novca da stavi na stranu jer nikad ne znaš za šta će ti novac trebati. Bolje je pare staviti sa strane jer u ovakvim situacijama sačuvane pare zlata vrijede što je neuporedivo bolje nego spucati te pare u budžet koji je iovako ionako prazan (velika rupa), sa ili bez ovih para. Predlažem da država da 15 miliona KM vladi RS za svrhe zapošljavanja boraca čisto da se vidi šta će biti sa tih para. Ako te pare stave u budžet, nikako im nedajte preostale pare!

ODGOVORITE