Тиват: Откривен споменик Гагарину

Споменик првом човеку у свемиру Јурију Гагарину данас је свечано откривен у Радовићима код Тивта.

Регион 13.04.2016 | 12:00
Тиват: Откривен споменик Гагарину

Први споменик хероју СССР-а у Црној Гори на свом имању изградио је словеначки бизнисмен Јуст Ругел, председник Друштва руско-словеначког пријатељства и председник невладине организације "Врхунци руске цивилизације".

Споменик саграђен на углу Улице Николе Тесле открили су Ругел и аутор, вајар Вадим Кирилов из Москве, преносе црногорски медији.

Свечаности је присуствовало више десетина грађана, махом Руса који живе у Црној Гори, као и председник месне заједнице Кртоли Иван Старчевић.

"На данашњи дан, 12. априла 1961. године, Јуриј Гагарин уписао се у вечност, поставши прво људско биће које је крочило ван нама до тада знаних простора. То је огромно достигнуће не само за руски народ, већ и за комплетан људски род. Гагаринов лет у свемир је од општецивилизацијског значаја, али је чињеница да је то у том тренутку могла направити само Русија", рекао је Ругел.

Пре откривања споменика приказан је краћи документарни филм о Гагарину, а церемонија је окончана пуштањем у ваздух симболичних 55 балона са именом првог астронаута, што је праћено интонирањем композиције "Домовина слуша, домовина зна", композитора Дмитрија Шостаковича, коју је Гагарин наглас певао док су га пре 55 година у свемирској летелици "Восток 1" лансирали са космодрома Бајконур у данашњем Казахтсану.

Споменик је освештао председник Братства православне омладине Црне Горе, јереј Мијајло Бацковић.

"Гагарину смо сви данас захвални због подвига којим је изменио свет, винувши се у непрегледну ширину Божјег стваралаштва. Захвални смо и због чињенице да и ми у Боки данас на 55. годишњицу његове мисије, добијамо споменик овом хероју и да освештамо још један знак братства наших народа", навео је свештеник Бацковић.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бн

15.04.2016 16:11

Цудних будала ја мислим да висе од половине ц-гораца никад није ни цуло за Гагарина.

ОДГОВОРИТЕ