Tivat: Otkriven spomenik Gagarinu

Spomenik prvom čoveku u svemiru Juriju Gagarinu danas je svečano otkriven u Radovićima kod Tivta.

Region 13.04.2016 | 12:00
Tivat: Otkriven spomenik Gagarinu

Prvi spomenik heroju SSSR-a u Crnoj Gori na svom imanju izgradio je slovenački biznismen Just Rugel, predsednik Društva rusko-slovenačkog prijateljstva i predsednik nevladine organizacije "Vrhunci ruske civilizacije".

Spomenik sagrađen na uglu Ulice Nikole Tesle otkrili su Rugel i autor, vajar Vadim Kirilov iz Moskve, prenose crnogorski mediji.

Svečanosti je prisustvovalo više desetina građana, mahom Rusa koji žive u Crnoj Gori, kao i predsednik mesne zajednice Krtoli Ivan Starčević.

"Na današnji dan, 12. aprila 1961. godine, Jurij Gagarin upisao se u večnost, postavši prvo ljudsko biće koje je kročilo van nama do tada znanih prostora. To je ogromno dostignuće ne samo za ruski narod, već i za kompletan ljudski rod. Gagarinov let u svemir je od opštecivilizacijskog značaja, ali je činjenica da je to u tom trenutku mogla napraviti samo Rusija", rekao je Rugel.

Pre otkrivanja spomenika prikazan je kraći dokumentarni film o Gagarinu, a ceremonija je okončana puštanjem u vazduh simboličnih 55 balona sa imenom prvog astronauta, što je praćeno intoniranjem kompozicije "Domovina sluša, domovina zna", kompozitora Dmitrija Šostakoviča, koju je Gagarin naglas pevao dok su ga pre 55 godina u svemirskoj letelici "Vostok 1" lansirali sa kosmodroma Bajkonur u današnjem Kazahtsanu.

Spomenik je osveštao predsednik Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore, jerej Mijajlo Backović.

"Gagarinu smo svi danas zahvalni zbog podviga kojim je izmenio svet, vinuvši se u nepreglednu širinu Božjeg stvaralaštva. Zahvalni smo i zbog činjenice da i mi u Boki danas na 55. godišnjicu njegove misije, dobijamo spomenik ovom heroju i da osveštamo još jedan znak bratstva naših naroda", naveo je sveštenik Backović.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bn

15.04.2016 16:11

Cudnih budala ja mislim da vise od polovine c-goraca nikad nije ni culo za Gagarina.

ODGOVORITE