Избори у БиХ 2. 10. Мостар на чекању

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ донијела је данас у Сарајеву одлуку о расписивању и одржавању локалних избора у БиХ у недјељу, 2. октобра.

Босна и Херцеговина 04.05.2016 | 22:54
Избори у БиХ 2. 10. Мостар на чекању

Предсједник ЦИК-а Ахмет Шантић саопштио је на конференцији за новинаре да се избори расписују за 74 општинска вијећа у Федерацији БиХ /ФБиХ/, 57 скупштина општина у Републици Српској и 131 начелника општина.

Избори ће, према Шантићевим ријечима, бити одржани и за четири градска вијећа у ФБиХ - Бихаћ, Тузла, Зеница и Широки Бријег, те шест скупштина градова у Републици Српској - Приједор, Бијељину, Бањалуку, Добој, Зворник и Требиње, 10 градоначелника и скупштину Брчко дистрикта.

ЦИК није расписао изборе за Мостар и то ће, навео је Шантић, учинити када се за то стекну законски услови. Шантић је саопштио да је у поноћ између 3. и 4. маја закључен централни бирачки списак у који је, са јучерашњим даном, уписано 3.345.486 бирача.

Он је подсјетио да право да се кандидују имају лица која до затварања бирачког списка имају пријављено пребивалиште у изборној јединици у којој се желе кандидовати.

Уз одлуку о расписивању избора, ЦИК је усвојио упутство о роковима и редослиједу изборних активности за све учеснике у изборном процесу.

"Од 7. маја почиње тећи рок за пријаву за овјеру политичких странака и независних кандидата", навео је Шантић.

Он је додао да ће провођење овогодишњих локалних избора коштати око осам милиона КМ, од чега су четири обезбијеђена из буџета БиХ, а остатак треба да обезбиједе локалне заједнице.

"Већина јединица локалне самоуправе испунила је ову своју законску обавезу и крајње је вријеме да они који то нису учинили ураде јер доводе у питање изборе у тим општинама", истакао је Шантић.

Предсједник ЦИК-а прецзирао је да општине Градишка, Србац, Језеро, Ново Горажде и Билећа још нису усвојиле буџете, у Бугојну нису обезбијеђена довољна средства за провођење избора, а од органа власти у Сребренику и Источном Мостару нису добијене информације о стању њихових буџета.

Шантић је навео да је донесена и одлука о гласању у дипломатско-конзуларним представништвима /ДКП/, а гдје ће се гласати у ДКП-има знаће се накнадно на основу броја уписаних бирача који желе да гласају.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар