Izbori u BiH 2. 10. Mostar na čekanju

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH donijela je danas u Sarajevu odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u BiH u nedjelju, 2. oktobra.

Bosna i Hercegovina 04.05.2016 | 22:54
Izbori u BiH 2. 10. Mostar na čekanju

Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić saopštio je na konferenciji za novinare da se izbori raspisuju za 74 opštinska vijeća u Federaciji BiH /FBiH/, 57 skupština opština u Republici Srpskoj i 131 načelnika opština.

Izbori će, prema Šantićevim riječima, biti održani i za četiri gradska vijeća u FBiH - Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg, te šest skupština gradova u Republici Srpskoj - Prijedor, Bijeljinu, Banjaluku, Doboj, Zvornik i Trebinje, 10 gradonačelnika i skupštinu Brčko distrikta.

CIK nije raspisao izbore za Mostar i to će, naveo je Šantić, učiniti kada se za to steknu zakonski uslovi. Šantić je saopštio da je u ponoć između 3. i 4. maja zaključen centralni birački spisak u koji je, sa jučerašnjim danom, upisano 3.345.486 birača.

On je podsjetio da pravo da se kandiduju imaju lica koja do zatvaranja biračkog spiska imaju prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se žele kandidovati.

Uz odluku o raspisivanju izbora, CIK je usvojio uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za sve učesnike u izbornom procesu.

"Od 7. maja počinje teći rok za prijavu za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata", naveo je Šantić.

On je dodao da će provođenje ovogodišnjih lokalnih izbora koštati oko osam miliona KM, od čega su četiri obezbijeđena iz budžeta BiH, a ostatak treba da obezbijede lokalne zajednice.

"Većina jedinica lokalne samouprave ispunila je ovu svoju zakonsku obavezu i krajnje je vrijeme da oni koji to nisu učinili urade jer dovode u pitanje izbore u tim opštinama", istakao je Šantić.

Predsjednik CIK-a preczirao je da opštine Gradiška, Srbac, Jezero, Novo Goražde i Bileća još nisu usvojile budžete, u Bugojnu nisu obezbijeđena dovoljna sredstva za provođenje izbora, a od organa vlasti u Srebreniku i Istočnom Mostaru nisu dobijene informacije o stanju njihovih budžeta.

Šantić je naveo da je donesena i odluka o glasanju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima /DKP/, a gdje će se glasati u DKP-ima znaće se naknadno na osnovu broja upisanih birača koji žele da glasaju.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar