Патријарх: Обновићемо цркву на Менхетну

Патријарх СЦП Иринеј каже да се не може говорити о узроцима пожара нити о обнови цркве у Њујорку све док околности несреће не буду испитане до краја.

Свијет 04.05.2016 | 07:42
Патријарх: Обновићемо цркву на Менхетну

"Владика источноамерички Митрофан непрекидно прати развој догађаја и у координацији са њим биће донета одлука о следећим корацима", рекао је за “Вечерње новости” српски патријарх.

Он је навео и да је та црква била највећа црква у расејању и "истински понос" српског народа и цркве и да ће ускоро бити направљен план њене обнове.

"Чим буде завршен детаљан извештај о узроцима пожара и последица почећемо санацију. Надам се да ће црква брзо бити обновљена и спремна да као до сада дочекује Србе, православне вернике и све грађане Њујорка којима су њена врата увек била отворена", навео је Иринеј.

Званичници ватрогасне службе Њујорка рекли су да и даље траје истрага о пожару у Саборној цркви Светог Саве, који се догодио на Ускрс, али да би свеће могле бити узрок.

Црква, позната и као Капела Тројства, саграђена је средином 19. века по нацрту архитекте Ричарда Упџона и грађена је у готском стилу.

Некада је припадала Протестанској цркви, али ју је владика Николај Велимировић, уз помоћ верника, откупио за потребе српске заједнице.

Храму су временом додавани византијски елементи и она је постала архитектонски драгуљ Њујорка.

Од првих дана 1944. године, када је освештана, црква у Њујорку постала је српски православни мисионарски центар. У њој су организоване и културне, образовне и друштвене активности.

Од 1968. године црква Светог Саве налази се на листи њујоршких знаменитости.

Извор: Бета

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

лијан

04.05.2016 05:49

Обновице народ!!!!!!!!!??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

04.05.2016 13:00

САД се налазе тренутно у великој депресији или економској кризи. Због тога сада Православни СРБи - СВЕТОСАВЦИ немају више у Америци потребног новца ни за своје животне потребе а камо ли за цркву. Неко се је прерачунао у палењу цркве!

Name

узрок

04.05.2016 06:11

Свеце су биле узрок. А несто смо лосе урадили кад нам се то десило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додатак

04.05.2016 06:32

Ранковић (србин) је био најозбиљнији и достојан конкурент Титу, народ га је волио. Брионски састанак је Ранковићу пресудио и смакнут је. Замислите апсурдне оптужбе, једне у низу , да је ставио прислушкиваче у Тилетову собу за спавање. Ранковић је у ствари јасно видио куда Тилетова политика води србе и зато је он морао бити смакнут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

друзе Иринеј

04.05.2016 07:10

Обнови ти али од пара из свог дзепа...и плати порез и доприносе дрзави...а мозес и здравствено и пензионо и социјално...

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

04.05.2016 08:32

Додик ће ти дати да му партију подрзисис на изборима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормално

04.05.2016 08:39

Заиста је симптоматицно како да у исто вријеме страдају цетири православна храма на три разлицита краја свијета. Збуњени смо али нико нам неце ниста објасњавати

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

04.05.2016 09:25

ИМА СЕ МОЖЕ СЕ

ОДГОВОРИТЕ