Patrijarh: Obnovićemo crkvu na Menhetnu

Patrijarh SCP Irinej kaže da se ne može govoriti o uzrocima požara niti o obnovi crkve u Njujorku sve dok okolnosti nesreće ne budu ispitane do kraja.

Svijet 04.05.2016 | 07:42
Patrijarh: Obnovićemo crkvu na Menhetnu

"Vladika istočnoamerički Mitrofan neprekidno prati razvoj događaja i u koordinaciji sa njim biće doneta odluka o sledećim koracima", rekao je za “Večernje novosti” srpski patrijarh.

On je naveo i da je ta crkva bila najveća crkva u rasejanju i "istinski ponos" srpskog naroda i crkve i da će uskoro biti napravljen plan njene obnove.

"Čim bude završen detaljan izveštaj o uzrocima požara i posledica počećemo sanaciju. Nadam se da će crkva brzo biti obnovljena i spremna da kao do sada dočekuje Srbe, pravoslavne vernike i sve građane Njujorka kojima su njena vrata uvek bila otvorena", naveo je Irinej.

Zvaničnici vatrogasne službe Njujorka rekli su da i dalje traje istraga o požaru u Sabornoj crkvi Svetog Save, koji se dogodio na Uskrs, ali da bi sveće mogle biti uzrok.

Crkva, poznata i kao Kapela Trojstva, sagrađena je sredinom 19. veka po nacrtu arhitekte Ričarda Updžona i građena je u gotskom stilu.

Nekada je pripadala Protestanskoj crkvi, ali ju je vladika Nikolaj Velimirović, uz pomoć vernika, otkupio za potrebe srpske zajednice.

Hramu su vremenom dodavani vizantijski elementi i ona je postala arhitektonski dragulj Njujorka.

Od prvih dana 1944. godine, kada je osveštana, crkva u Njujorku postala je srpski pravoslavni misionarski centar. U njoj su organizovane i kulturne, obrazovne i društvene aktivnosti.

Od 1968. godine crkva Svetog Save nalazi se na listi njujorških znamenitosti.

Izvor: Beta

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

lijan

04.05.2016 05:49

Obnovice narod!!!!!!!!!??????

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

04.05.2016 13:00

САД се налазе тренутно у великој депресији или економској кризи. Због тога сада Православни СРБи - СВЕТОСАВЦИ немају више у Америци потребног новца ни за своје животне потребе а камо ли за цркву. Неко се је прерачунао у палењу цркве!

Name

uzrok

04.05.2016 06:11

Svece su bile uzrok. A nesto smo lose uradili kad nam se to desilo.

ODGOVORITE
Name

Dodatak

04.05.2016 06:32

Ranković (srbin) je bio najozbiljniji i dostojan konkurent Titu, narod ga je volio. Brionski sastanak je Rankoviću presudio i smaknut je. Zamislite apsurdne optužbe, jedne u nizu , da je stavio prisluškivače u Tiletovu sobu za spavanje. Ranković je u stvari jasno vidio kuda Tiletova politika vodi srbe i zato je on morao biti smaknut.

ODGOVORITE
Name

druze Irinej

04.05.2016 07:10

Obnovi ti ali od para iz svog dzepa...i plati porez i doprinose drzavi...a mozes i zdravstveno i penziono i socijalno...

ODGOVORITE
Name

pero

04.05.2016 08:32

Dodik će ti dati da mu partiju podrzisis na izborima .

ODGOVORITE
Name

normalno

04.05.2016 08:39

Zaista je simptomaticno kako da u isto vrijeme stradaju cetiri pravoslavna hrama na tri razlicita kraja svijeta. Zbunjeni smo ali niko nam nece nista objasnjavati

ODGOVORITE
Name

hahaha

04.05.2016 09:25

IMA SE MOŽE SE

ODGOVORITE