А ко ће сад да игра за "Косово"?!

Пријем Косова у УЕФА, а вероватно за који дан и у ФИФА, повлачи и питања - а ко ће уопште да чини ту репрезентацију? Један се већ изјаснио да хоће да игра за Косово.

Фудбал 04.05.2016 | 12:40
А ко ће сад да игра за "Косово"?!

Медији на Косову и уопште јавност, егзалтирани су одлуком да Косово буде примљено у УЕФА.

Тесном већином, делегати Конгреса УЕФА у Будимпешти, најпре су погазили сопствени Статут, а потом су одлучили да Косово постане 55. чланица УЕФА.

Наравно, страсти су поново узавреле у региону, опет "захваљујући" политици, иако је управо УЕФА та која прокламује да се "политика не меша у фудбал". Но, ово је сада фактичко стање, баш као што је Косово раније примљено у друге интернационалне савезе (кошарка, рукомет...), па и у Међународни олимпијски комитет.

Сада се поставља питање ко ће уопште да игра за Косово (а по свему судећи, већ од септембра, у квалификацијама за Светско првенство)?

Медији на Косову и на друштвеним мрежама се помињу разна имена: Џердан Шаћири, Аднан Јанузај, Валон Бехрами, Гранит Џака, Адмир Мехмеди... па, чак и Лорик Цана, капитен албанске репрезентације!

Од свих поменутих само су Цана, Шаћири и Бехрами рођени на Косову (Гњилане, односно Косовска Митровица). Шаћири и Бехрами играју у Енглеској - у Стоуку, и у Вотфорду.

Шаћири је већ дуго година Швајцарац и играо је и игра за швајцарску репрезентацију. Један је од адута те репрезентације на предстојећем Европском првенству у Француској. Има и "најјачу" биографију - Базел, Бајерн Минхен, Интер...

Валон Бехрами је потрчао на Тwиттер да честита поводом одлуке УЕФА да Косово буде њен члан.

И он се помиње као могући "прелетач", јер је и он играч швајцарске репрезентације.

Да ли би се они, заиста, предомислили да играју за Косово? Правно је то могуће (уосталом, УЕФА је данас погазила сопствени закон - Статут, па је сада све могуће), јер је реч о новој чланици. Чак је могуће да изаберу да играју за Косово после ЕП. Али, колико је логично да то ураде?

Гранит Џака је Швајцарац. Рођен је у Швајцарској (Базел), игра за Швајцарску. Тешко да ће и он променити дрес.

Адмир Мехмеди је рођен у Гостивару (Македонија). Играч Бајера из Леверкузена је такође швајцарски репрезентативац и тешко да ће и он да одлучи другачије.

Исто важи и за Лорика Цану, капитена албанске репрезентације, који је рођен у Приштини. Сви знамо да ће Албанија такође играти на Европском првенству у Француској...

Од свих наведених једино је могуће да Аднан Јанузај, фудбалер Манчестер јунајтеда, и белгијски репрезентативац, одлучи да игра за Косово. Он је својевремено изјавио да би, да Косово може да игра, био члан те репрезентације, али питање је да ли и сада има исто мишљење.

Занимљиво је да је Фудбалски савез Норвешке подржао данас пријем Косова у УЕФА, а први човек норвешког фудбала Терје Свендсен одмах потом је изразио забринутост: "Сада се поставља питање будућности многих играча пореклом са Косова".

Одмах после одлуке УЕФА, објављено је да ће један од најталентованијих норвешких фудбалера Берсант Челина убудуће наступати за Косово.

"Берсант ће наставити да помаже Косову", рекао је његов отац Едвар Челина.

Берсант Челина, који је повремени члан првог тима енглеског Манчестер ситија, рођен је пре 19 година у Призрену. Он је до сада наступао за млађе селекције Норвешке, али и за А репрезентацију Косова.

Поред Челине, репрезентативци Норвешке су и браћа Валон и Ветон Бериша, синови досељеника са Косова у Норвешку. Али, још је непознато за кога ће они убудуће наступати.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар