A ko će sad da igra za "Kosovo"?!

Prijem Kosova u UEFA, a verovatno za koji dan i u FIFA, povlači i pitanja - a ko će uopšte da čini tu reprezentaciju? Jedan se već izjasnio da hoće da igra za Kosovo.

Fudbal 04.05.2016 | 12:40
A ko će sad da igra za "Kosovo"?!

Mediji na Kosovu i uopšte javnost, egzaltirani su odlukom da Kosovo bude primljeno u UEFA.

Tesnom većinom, delegati Kongresa UEFA u Budimpešti, najpre su pogazili sopstveni Statut, a potom su odlučili da Kosovo postane 55. članica UEFA.

Naravno, strasti su ponovo uzavrele u regionu, opet "zahvaljujući" politici, iako je upravo UEFA ta koja proklamuje da se "politika ne meša u fudbal". No, ovo je sada faktičko stanje, baš kao što je Kosovo ranije primljeno u druge internacionalne saveze (košarka, rukomet...), pa i u Međunarodni olimpijski komitet.

Sada se postavlja pitanje ko će uopšte da igra za Kosovo (a po svemu sudeći, već od septembra, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo)?

Mediji na Kosovu i na društvenim mrežama se pominju razna imena: Džerdan Šaćiri, Adnan Januzaj, Valon Behrami, Granit Džaka, Admir Mehmedi... pa, čak i Lorik Cana, kapiten albanske reprezentacije!

Od svih pomenutih samo su Cana, Šaćiri i Behrami rođeni na Kosovu (Gnjilane, odnosno Kosovska Mitrovica). Šaćiri i Behrami igraju u Engleskoj - u Stouku, i u Votfordu.

Šaćiri je već dugo godina Švajcarac i igrao je i igra za švajcarsku reprezentaciju. Jedan je od aduta te reprezentacije na predstojećem Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Ima i "najjaču" biografiju - Bazel, Bajern Minhen, Inter...

Valon Behrami je potrčao na Twitter da čestita povodom odluke UEFA da Kosovo bude njen član.

I on se pominje kao mogući "preletač", jer je i on igrač švajcarske reprezentacije.

Da li bi se oni, zaista, predomislili da igraju za Kosovo? Pravno je to moguće (uostalom, UEFA je danas pogazila sopstveni zakon - Statut, pa je sada sve moguće), jer je reč o novoj članici. Čak je moguće da izaberu da igraju za Kosovo posle EP. Ali, koliko je logično da to urade?

Granit Džaka je Švajcarac. Rođen je u Švajcarskoj (Bazel), igra za Švajcarsku. Teško da će i on promeniti dres.

Admir Mehmedi je rođen u Gostivaru (Makedonija). Igrač Bajera iz Leverkuzena je takođe švajcarski reprezentativac i teško da će i on da odluči drugačije.

Isto važi i za Lorika Canu, kapitena albanske reprezentacije, koji je rođen u Prištini. Svi znamo da će Albanija takođe igrati na Evropskom prvenstvu u Francuskoj...

Od svih navedenih jedino je moguće da Adnan Januzaj, fudbaler Mančester junajteda, i belgijski reprezentativac, odluči da igra za Kosovo. On je svojevremeno izjavio da bi, da Kosovo može da igra, bio član te reprezentacije, ali pitanje je da li i sada ima isto mišljenje.

Zanimljivo je da je Fudbalski savez Norveške podržao danas prijem Kosova u UEFA, a prvi čovek norveškog fudbala Terje Svendsen odmah potom je izrazio zabrinutost: "Sada se postavlja pitanje budućnosti mnogih igrača poreklom sa Kosova".

Odmah posle odluke UEFA, objavljeno je da će jedan od najtalentovanijih norveških fudbalera Bersant Čelina ubuduće nastupati za Kosovo.

"Bersant će nastaviti da pomaže Kosovu", rekao je njegov otac Edvar Čelina.

Bersant Čelina, koji je povremeni član prvog tima engleskog Mančester sitija, rođen je pre 19 godina u Prizrenu. On je do sada nastupao za mlađe selekcije Norveške, ali i za A reprezentaciju Kosova.

Pored Čeline, reprezentativci Norveške su i braća Valon i Veton Beriša, sinovi doseljenika sa Kosova u Norvešku. Ali, još je nepoznato za koga će oni ubuduće nastupati.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar