Без новца и повјериоци Дрвне индустрије

"Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања", наводи се у саопштењу те странке.

Република Српска 13.04.2016 | 10:40
Без новца и повјериоци Дрвне индустрије

АФЕРА „119“

„Штетно реструктурисање од 1,44 милиона КМ“

 Влада Републике Српске наставља са штетним дјеловањем кроз реструктурисање предузећа које је купила у стечају и кроз која наставља да конвертује потраживања повјерилаца у акције ових предузећа од чега повјериоци: буџет, фондови, општине… немају ништа.

Посљедњи такав случај је Одлука Владе Републике Српске донесена на 63. сједници од 4. марта 2016. године којом се прихвата финансијско реструктурисање Акционарског друштва за прераду дрвета „Дрвна индустрија“ Власеница и изражава намјера конверзије потраживања повјерилаца у обичне акције у укупном износу од 1.440.784 КМ.

То значи да ће сљедећи „повјериоци“ остати без готовог новца који је утврђен као усаглашена обавеза „Дрвна индустрија Власеница“ а.д. Власеница (утврђена актом Пореске управе):

 -приходи Републике и општина 246.394 КМ

-приходи Фонда ПИО 670.585 КМ

-приходи Фонда здравственог осигурања 435.786 КМ

-приходи ЈУ Завод за запошљавање 34.734 КМ

-приходи Фонда за дјечију заштиту 52.159 КМ

-приход Фонда за професионалну рехабилитацију 1.124 КМ

УКУПНО 1.440.784 КМ

Углавном се ради о већ познатом систему извлачења новца тј. недомаћинског пословања, стварају се обавезе према повјериоцима (Република, општине, Фонд ПИО, Фонд здравственог, ЈУ Завод за запошљавање, Фонд за дјечју заштиту) чија се потраживања након одређеног периода конвертују у акције ових друштава.

Тиме се прикрива катастрофална пословна политика и умјесто новца којим треба да се пуне буџети за исплате пензија, плата… повећава капитал конверзијом дуга у „безвриједне“ акције.

Ово је добро познат штетни „рецепт“ за пљачку иако постоје негативна мишљења стручне јавности па и надлежних тијела Инвестиционо-развојне банке РС за овакве одлуке.

*Ова штетна одлука је објављена у Службеном гласнику Републике Српске број 20 од 18. марта 2016. године.

Саопштење ПДП-а

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ДЕ ГОТХИА

13.04.2016 09:45

"ХОКУС ПОКУС ПРЕПАРАНДУС"... РЕЧЕ МИНИСТАР ТЕГЕЛТИЈА И ПРЕТВОРИ ОЛОВО У ЗЛАТО... ОЛОВО ЈЕ ЗА НАРОД, А ЗЛАТО ЈЕ ЗА ВЕСЕЛО ДРУШТВО СА "БИЗМИСМЕНОМ" КАЈОМ НА ЧЕЛУ КОЛОНЕ... ЗА ТО ВРИЈЕМЕ МИЛОРАД ДОДИК ОБЈАШЊАВА НАПАЋЕНОМ И ПРОСТОДУШНОМ СРПСКОМ НАРОДУ ДА ЈЕ ЈЕДИНИ ИЗЛАЗ У РЕФЕРЕНДУМУ, ЈЕР НАС ЕТО ОВЕ КОМШИЈЕ СА КОЈИМА ЖИВИМО У ОВОЈ ВУКОЈЕБИНИ НАМЈЕРАВАЈУ ДА ПОКОРЕ, А НЕ/НАРОДНИ ПОСЛАНИЦИ ПЈЕВАЈУ ХОРСКЕ ПЈЕСМЕ АЛЕЛУЈА, АЛЕЛУЈА.... ФИЛМСКА ПРИЧА "ЛЕТ ИЗНАД КУКАВИЧЈЕГ ГНИЈЕЗДА" ЈЕ ОВДЈЕ СУРОВА РЕАЛНОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

13.04.2016 12:17

Ако све затворимо који су покрали народ бојим се да нико више неће ходати по градовима

ОДГОВОРИТЕ