Bez novca i povjerioci Drvne industrije

"Partija demokratskog progresa očekuje od nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Tražimo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja", navodi se u saopštenju te stranke.

Republika Srpska 13.04.2016 | 10:40
Bez novca i povjerioci Drvne industrije

AFERA „119“

„Štetno restrukturisanje od 1,44 miliona KM“

 Vlada Republike Srpske nastavlja sa štetnim djelovanjem kroz restrukturisanje preduzeća koje je kupila u stečaju i kroz koja nastavlja da konvertuje potraživanja povjerilaca u akcije ovih preduzeća od čega povjerioci: budžet, fondovi, opštine… nemaju ništa.

Posljednji takav slučaj je Odluka Vlade Republike Srpske donesena na 63. sjednici od 4. marta 2016. godine kojom se prihvata finansijsko restrukturisanje Akcionarskog društva za preradu drveta „Drvna industrija“ Vlasenica i izražava namjera konverzije potraživanja povjerilaca u obične akcije u ukupnom iznosu od 1.440.784 KM.

To znači da će sljedeći „povjerioci“ ostati bez gotovog novca koji je utvrđen kao usaglašena obaveza „Drvna industrija Vlasenica“ a.d. Vlasenica (utvrđena aktom Poreske uprave):

 -prihodi Republike i opština 246.394 KM

-prihodi Fonda PIO 670.585 KM

-prihodi Fonda zdravstvenog osiguranja 435.786 KM

-prihodi JU Zavod za zapošljavanje 34.734 KM

-prihodi Fonda za dječiju zaštitu 52.159 KM

-prihod Fonda za profesionalnu rehabilitaciju 1.124 KM

UKUPNO 1.440.784 KM

Uglavnom se radi o već poznatom sistemu izvlačenja novca tj. nedomaćinskog poslovanja, stvaraju se obaveze prema povjeriocima (Republika, opštine, Fond PIO, Fond zdravstvenog, JU Zavod za zapošljavanje, Fond za dječju zaštitu) čija se potraživanja nakon određenog perioda konvertuju u akcije ovih društava.

Time se prikriva katastrofalna poslovna politika i umjesto novca kojim treba da se pune budžeti za isplate penzija, plata… povećava kapital konverzijom duga u „bezvrijedne“ akcije.

Ovo je dobro poznat štetni „recept“ za pljačku iako postoje negativna mišljenja stručne javnosti pa i nadležnih tijela Investiciono-razvojne banke RS za ovakve odluke.

*Ova štetna odluka je objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske broj 20 od 18. marta 2016. godine.

Saopštenje PDP-a

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

DE GOTHIA

13.04.2016 09:45

"HOKUS POKUS PREPARANDUS"... REČE MINISTAR TEGELTIJA I PRETVORI OLOVO U ZLATO... OLOVO JE ZA NAROD, A ZLATO JE ZA VESELO DRUŠTVO SA "BIZMISMENOM" KAJOM NA ČELU KOLONE... ZA TO VRIJEME MILORAD DODIK OBJAŠNJAVA NAPAĆENOM I PROSTODUŠNOM SRPSKOM NARODU DA JE JEDINI IZLAZ U REFERENDUMU, JER NAS ETO OVE KOMŠIJE SA KOJIMA ŽIVIMO U OVOJ VUKOJEBINI NAMJERAVAJU DA POKORE, A NE/NARODNI POSLANICI PJEVAJU HORSKE PJESME ALELUJA, ALELUJA.... FILMSKA PRIČA "LET IZNAD KUKAVIČJEG GNIJEZDA" JE OVDJE SUROVA REALNOST.

ODGOVORITE
Name

hahaha

13.04.2016 12:17

Ako sve zatvorimo koji su pokrali narod bojim se da niko više neće hodati po gradovima

ODGOVORITE