Аутори 1.800 филмова желе Златну палму!

Више од 1.800 филмова налази се у трци за избор остварења која ће се такмичити за Златну палму 69. Међународног филмског фестивала у Кану, откривају извори блиски организаторима манифестације. Нажалост, само 50 наслова биће на списку оних који ће бити приказани на смотри која ће трајати од 11. до 22. маја.

Забава 13.04.2016 | 10:04
Аутори 1.800 филмова желе Златну палму!

Да би неки филм био приказан на Канском фестивалу, у такмичарској селекцији или делу неке друге секције, филм треба да буде снимљен током претходних 12 месеци и да није приказан ван земље порекла или приказан на неком другом међународном филмском фестивалу.

Прошле године, Златна палма је прославила 60 година постојања. Награда вреди 20.000 евра и израђује се од злата и посебног кристала.

Престижна Златна палма, до самог уручења, налази се у добро чуваном сефу на непознатој локацији и у највећој тајности се предаје жирију који је донео одлуку о добитнику.

Организатори бирају око 50 филмова, око 20 остварења за Златну палму, а остали се приказују ван такмичарског дела и у секцији Одређени поглед.

Не постоје „квоте“, али организатори углавном покушавају да направе равнотежу између земаља, ауторских филмова и остварења за ширу публику. У избор могу да уђу документарни, анимирани и филмови различитих жанрова.

До 1972. године, филмови су могли да уђу у избор ако их земље порекла препоруче, али од тада о томе само одлучују организатори фестивала.

Списак филмова на фестивалу, основаном 1946. године, објавиће у четвртак директор те културне манифестације Пјер Лексир.

Овогодишњи жири фестивала предводиће аустралијски редитељ Џорџ Милер, творац чувене саге о Побеснелом Максу.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар