Гомилају залихе због најаве раста цијена

Приходи од акциза на увозне нафтне деривате у БиХ у марту ове године повећани су за више од 55 одсто у односу на исти мјесец прошле године, а разлог за то највјероватније је то што су нафташи почели да стварају залихе горива због најаве раста цијена на свјетскм тржишту.

Република Српска 03.05.2016 | 22:59
Гомилају залихе због најаве раста цијена

У извјештају Одјељења за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ наведено је да су приходи од акциза на увозне деривате нафте у марту порасли за чак 55,7 одсто.

Ови приходи у марту 2015. године износили су 18,3 милиона марака, док су у марту ове године били 28,8 милиона КМ.

„Може се претпоставити да је узрок енормног раста акциза на увозне деривате нафте стварање залиха због најаве раста цијена на свјетском тржишту у наредним мјесецима“, наведено је у извјештају Одјељења.

У извјештају је наведено да је позитиван тренд прихода од акциза и путарине присутан у континуитету од другог квартала 2013., са изузетком слабог пада у другом кварталу 2014 године.

„Ефекти наплате пореза на деривате у првом кварталу ове године су још већи уколико се узме у обзир врло висока основица за поређење у првом кварталу 2015. Промјене у структури прихода од акциза наводе на два закључка, а то је да су ефекти нове политике опорезивања резаног дувана, који су у примјени од августа 2014., скоро у потпуности исцрпљени, те да порези на деривате нафте постају све значајнији за наплату прихода од индиректних пореза и финансирање влада у БиХ“, наведено је у извјештају Одјељења.

Додаје се да је захваљујући рекордном расту наплате прихода у марту кумулативна бруто наплата у првом кварталу 2016. расла по стопи од 3,3 одсто.

„Због смањења исплата поврата од 10,4 мил КМ нето наплата у првом кварталу 2016. била је већа за 58,5 мил КМ него у истом кварталу 2015, односно за 4,9 одсто“, наведено је у извештају.

Аналитичари сматрају да је ово најбољи доказ да се нафташи унапријед припремају за свако поскупљење горива и да брзим подизањем цијена остварују екстрапрофит.

Професор Економског факултета у Сарајеву и Мостару Вјекослав Домљан каже за ЦАПИТАЛ да наташи веома брзо реагују када се ради о поскупљењу, а веома споро када се ради о појефтињењу.

„На тај начин они остварују већи профит него што би остварили да тржиште нормално функционише“, истакао је Домљан.

(Цапитал)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

возач

03.05.2016 18:16

Супер 98 им је пун газа за лампе. Проклети корумпирани инспектори. Након преузимања власти све испитати и све инспекторе отјерати с посла.

ОДГОВОРИТЕ