Колико треба да вјежбате да бисте видјели резултате?

Без обзира на то да ли желите да почнете с вежбањем јер желите да смршате, или само желите да имате више енергије, треба да водите рачуна о трајању рекреације.

Здравље 13.04.2016 | 09:56
Колико треба да вјежбате да бисте видјели резултате?

Иако исхрана игра кључну улогу у мршављењу, али и здрављу уопште, вежбање је важан део једначине.

У односу на то штаје ваш циљ, проверите колико физичке активности вам је потребно.

Мршављење

Стварање калоријског дефицита, који за последицу има мршављење, тежак је задатак. Углавном се препоручује да вежбате један сат дневно током пет дана у недељи, али је важно и које вежбе ћете применити. Треба да радите оне вежбе које ће вам убрзати откуцаје срца, али и вежбе снаге, које ће подстаћи раст мишића, великих потрошача калорија у вашем организму.

Одржавање килаже

Ако сте постигли свој циљ и смршали колико сте хтели, то не значи да треба да престанете с вежбањем. Дакле, повећајте унос калорија, али не смањујте физичку активност, па наставите с досадашњим режимом (сат дневно, пет дана у недељи).

Да будете здрави

Редовна физичка активност важан је чинилац здравља, а доказано је и да смањује ризик од рака и других болести. Препоручује се да вежбате барем 40 до 50 минута дневно пет дана у недељи, како бисте, рецимо, смањили ризик од рака дојке.

Амерички колеџ за спортску медицину саветује и да сви старији од 65 година имају 30 одсто умерено интензивне физичке активности пет пута недељно, или интензивних кардио-ежби 20 минута дневно, три пута недељно, како би одржали здравље срца.

Није лако стећи дисциплину и знојити се 300 минута сваке недеље, али своје тренинге можете изделити на више делова. Рецимо, ако вежбате умерено до интензивно, можете томе посветити по 10 минута у различитим периодима дана, уколико вам делује да је сат вежбања “у комаду” - превише.

Рецимо, ако већ вежбате на покретној траци, нека ваш тренинг траје 30 минута, а током дана се потрудите да ходате барем још толико.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар