Koliko treba da vježbate da biste vidjeli rezultate?

Bez obzira na to da li želite da počnete s vežbanjem jer želite da smršate, ili samo želite da imate više energije, treba da vodite računa o trajanju rekreacije.

Zdravlje 13.04.2016 | 09:56
Koliko treba da vježbate da biste vidjeli rezultate?

Iako ishrana igra ključnu ulogu u mršavljenju, ali i zdravlju uopšte, vežbanje je važan deo jednačine.

U odnosu na to štaje vaš cilj, proverite koliko fizičke aktivnosti vam je potrebno.

Mršavljenje

Stvaranje kalorijskog deficita, koji za posledicu ima mršavljenje, težak je zadatak. Uglavnom se preporučuje da vežbate jedan sat dnevno tokom pet dana u nedelji, ali je važno i koje vežbe ćete primeniti. Treba da radite one vežbe koje će vam ubrzati otkucaje srca, ali i vežbe snage, koje će podstaći rast mišića, velikih potrošača kalorija u vašem organizmu.

Održavanje kilaže

Ako ste postigli svoj cilj i smršali koliko ste hteli, to ne znači da treba da prestanete s vežbanjem. Dakle, povećajte unos kalorija, ali ne smanjujte fizičku aktivnost, pa nastavite s dosadašnjim režimom (sat dnevno, pet dana u nedelji).

Da budete zdravi

Redovna fizička aktivnost važan je činilac zdravlja, a dokazano je i da smanjuje rizik od raka i drugih bolesti. Preporučuje se da vežbate barem 40 do 50 minuta dnevno pet dana u nedelji, kako biste, recimo, smanjili rizik od raka dojke.

Američki koledž za sportsku medicinu savetuje i da svi stariji od 65 godina imaju 30 odsto umereno intenzivne fizičke aktivnosti pet puta nedeljno, ili intenzivnih kardio-ežbi 20 minuta dnevno, tri puta nedeljno, kako bi održali zdravlje srca.

Nije lako steći disciplinu i znojiti se 300 minuta svake nedelje, ali svoje treninge možete izdeliti na više delova. Recimo, ako vežbate umereno do intenzivno, možete tome posvetiti po 10 minuta u različitim periodima dana, ukoliko vam deluje da je sat vežbanja “u komadu” - previše.

Recimo, ako već vežbate na pokretnoj traci, neka vaš trening traje 30 minuta, a tokom dana se potrudite da hodate barem još toliko.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar