За запошљавање планирано 15 милиона

Управни одбор Завода за запошљавање Републике Српске донио је данас на Палама Одлуку о расписивању Јавног позива по пројектима запошљавања и самозапошљавања, у складу са Акционим планом запошљавања Владе Српске за ову годину којим је планирано запошљавање 3.245 лица, а предвиђена средства износе 15.096.595 КМ за 4 пројекта.

Република Српска 03.05.2016 | 16:48
За запошљавање планирано 15 милиона

Директор Завода Мирослав Вујичић рекао је новинарима да су средства намијењена за запошљавање у прошлој години у Републици Српској износила 9.200.000 КМ, а запослено је било 2.700 лица.

"Према данашњој одлуци, први пројекат се односи на Пројекат подршке запошљавању и самозапошљавању дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске, незапослених демобилисаних бораца и ратних војних инвалида, укупне вриједности 2.630.000 КМ намијењених за запошљавање 515 незапослених лица кроз три компоненте", навео је Вујичић.

Он је прецизирао да се прва компонента односи на суфинансирање самозапошљавања дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске за 125 лица у износу од 8.000 КМ по незапосленом лицу, што укупно износи 1.000.000 КМ, друга компонента се тиче суфинансирања самозапошљавања демобилисаних бораца и ратних војних инвалида Војске Српске за 140 лица у износу од 4.500 КМ по једном лицу, што укупно износи 630.000 КМ, и трећа је суфинансирање запошљавања код послодаваца демобилисаних бораца, РВИ и дјеце погинулих бораца за 250 лица у износу од 4.000 КМ по незапосленом лицу, што укупно износи 1.000.000 КМ.

Други пројект, истиче Вујичић, односи се на Пројекат подршке запошљавању у привреди Републике Српске у овој години, укупне вриједности 6.100.000 КМ намијењених за запошљавање 1.770 незапослених лица, такође кроз три компоненте.

"Прва компонента је суфинансирање запошљавања код послодаваца 1.250 лица у износу од 4.000 КМ по једном лицу, што укупно износи 5.000.000 КМ, друга је суфинансирање самозапошљавања за 200 лица у износу од 4.000 КМ по незапосленом лицу што укупно износи 800.000 КМ, и трећа је суфинансирање обуке, доквалификације и преквалификације за 320 лица у износу до 1.000 КМ по једно лицу што укупно износи 300.000 КМ", навео је Вујичић.

Трећи је Пројекат подршке запошљавању приправника са високом стручном спремом /ВСС/, укупне вриједности од 4.957.595,76 КМ за запошљавање 624 незапослена лица кроз двије компоненте, и то: запошљавање лица без радног искуства са ВСС - дјеце погинулих бораца за 274 лица у износу од 9.552 КМ по једном лицу, што укупно износи 2.617.313 КМ, те запошљавање лица без радног искуства са ВСС 350 лица у износу од 6.686 КМ по једном лицу, што укупно износи 2.340.282 КМ.

Вујичић је додао да се четврти пројекат односи на Пројекат подршке запошљавању лица изнад 45 година старости, чија је укупна вриједност 1.409.000 КМ за запошљавање 336 незапослених лица кроз двије компоненте.

"Прва компонента је суфинансирање запошљавања код послодаваца 206 лица у износу од 4.000 КМ по једном лицу, што укупно износи 824.000 КМ, а друга је суфинансирање самозапошљавања за 130 лица у износу од 4.500 КМ по незапосленом лицу што укупно износи 585.000 КМ", рекао је директор Завода за запошљавање.

Према Вујичићевим ријечима, путем поменутих пројеката потврђено је генерално опредјељење Владе Републике Српске да се ефикасније крене у запошљавање тешко запосливих категорија становништва, односно дјеце погинулих бораца, РВИ и демобилисаних бораца.

Он је најавио да ће Јавни позив за пројекте запошљавања и самозапошљавања већ сутра бити објављен у "Гласу Српске" и на веб страници Завода за запошљавање Републике Српске, и позвао је све заинтересоване послодавце да се укључе у овај пројактм истичући да је позив отворен 30 дана од дана објављивања.

Предсједник Управног одбора Завода Бошко Томић истакао је да ће ови пројекти бити реализовани захваљајући разумијевању и ангажману Владе Републике Српске на доношењу Стратегије за запошљавање у Српској, али и напорима Завода за запошљавање Републике Српске и његовом новом менаџменту.

"У наредних мјесец и по дана, ми ћемо имати новозапослених 3.300 лица. Наглашавам да је посебна брига посвећена незапосленим лицима из борачких категорија", рекао је Томић.

Он је захвалио послодавцима на разумијевању и за овај и за друге сличне пројекте запошљавања у Српској, изражавајући наду да ће овакав институционални приступ политици запошљавања у наредном периоду дати још боље резултате.

Сједници Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српске присуствовао је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Директ

03.05.2016 16:15

С обзиром да број незапослених лица у РС износи преко 130000 људи, мислим да би Влада РС морала да повећа постојећи износ субвенција за запошљавање за 3 до 4 пута како би проблем незапослености био ријешен за 10 година (Око 14000 радника пута 10 година). То би уједно и побољшало наше шансе за улазак у ЕУ или шта тада буде актуелно, као и буџет и све живо остало што се тиче економије. Дакле стандард. Значи умјесто садашњих преко 15 милиона КМ потребно је око 60 милиона КМ сваке године у наредних 10 година да би фактички ријешили економске проблеме који данас муче РС (празан буџет). И то је мала цифра с обзиром колики ефекат оваквих мјера може бити. Довољно је само рећи да је штедња у банкама само десетина економске моћи нашег човјека. Остало је или у сламарици или у иностранству или у земљи, шуми, некретнинама или све помало. Нисмо ми(народ) сиромашни колико страхујемо од ове државе и система који мало даје, а много узима. Држава треба да гради систем повјерења кроз разне економске активности и укидање непотребних бирократских аката везаних за економију, а народ кад види да је држава нормална и он крене са њом. Народ када види да је држава све гора, бјежи од ње. Што се тиче субвенција, оне ће се исплатити кроз порез тако да неће морати држава баш сваке године у тих 10 да плаћа субвенције из свог џепа већ из прихода од пореза и то фактички након које године. Држава мора половично да промјени улогу из некога ко само узима из некога ко даје да би могао да узима. Људе, а нарочито младе треба учити и пружити им могућност да престају да страхују од система тако што ће се успоредо са овим мјерама и систем информатизовати на начин да се вађење разних докумената, потврда, регистрација, дозвола може обавити много брже, без гужве, без папирологије, без трошења горива, нон-стоп, без штампања папира и без икаквих других потешкоћа. Најбитније економске ствари на које држава треба да инсистира јесу што веће субвенције за запошљавање (да се обухвати што већи број људи у том пројекту), затим што веће субвенције за пољопривреду (један примјер су субвенције за млијеко), значајно поједностављење процедуре за прибављање грађевинске дозволе (битно за стране инвеститоре и домаће грађевинаре, а и за цијели економски систем на крају крајева), затим значајно поједностављење регистрације фирме (информатизација и поједностављење поступка), затим увођење пореских олакшица зафирме из ИТ сектора (примјер да прва година буде без пореза). То су неки од конкретних примјера како да се значајно побољша економска крвна слика РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демобилисани борац

03.05.2016 19:42

Па из текста се одмах може закључити да је планирано 4000 марака за запошљавање демобилисаног борца, али исто толико и за запошљавање обичног радника у производњи. Што је још нелогичније, планирано је пет пута мање запослених бораца него ових радника. Како Вас, господо, није више срам ових гладних и напаћених бораца ?

ОДГОВОРИТЕ