Za zapošljavanje planirano 15 miliona

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske donio je danas na Palama Odluku o raspisivanju Javnog poziva po projektima zapošljavanja i samozapošljavanja, u skladu sa Akcionim planom zapošljavanja Vlade Srpske za ovu godinu kojim je planirano zapošljavanje 3.245 lica, a predviđena sredstva iznose 15.096.595 KM za 4 projekta.

Republika Srpska 03.05.2016 | 16:48
Za zapošljavanje planirano 15 miliona

Direktor Zavoda Miroslav Vujičić rekao je novinarima da su sredstva namijenjena za zapošljavanje u prošloj godini u Republici Srpskoj iznosila 9.200.000 KM, a zaposleno je bilo 2.700 lica.

"Prema današnjoj odluci, prvi projekat se odnosi na Projekat podrške zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske, nezaposlenih demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida, ukupne vrijednosti 2.630.000 KM namijenjenih za zapošljavanje 515 nezaposlenih lica kroz tri komponente", naveo je Vujičić.

On je precizirao da se prva komponenta odnosi na sufinansiranje samozapošljavanja djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske za 125 lica u iznosu od 8.000 KM po nezaposlenom licu, što ukupno iznosi 1.000.000 KM, druga komponenta se tiče sufinansiranja samozapošljavanja demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida Vojske Srpske za 140 lica u iznosu od 4.500 KM po jednom licu, što ukupno iznosi 630.000 KM, i treća je sufinansiranje zapošljavanja kod poslodavaca demobilisanih boraca, RVI i djece poginulih boraca za 250 lica u iznosu od 4.000 KM po nezaposlenom licu, što ukupno iznosi 1.000.000 KM.

Drugi projekt, ističe Vujičić, odnosi se na Projekat podrške zapošljavanju u privredi Republike Srpske u ovoj godini, ukupne vrijednosti 6.100.000 KM namijenjenih za zapošljavanje 1.770 nezaposlenih lica, takođe kroz tri komponente.

"Prva komponenta je sufinansiranje zapošljavanja kod poslodavaca 1.250 lica u iznosu od 4.000 KM po jednom licu, što ukupno iznosi 5.000.000 KM, druga je sufinansiranje samozapošljavanja za 200 lica u iznosu od 4.000 KM po nezaposlenom licu što ukupno iznosi 800.000 KM, i treća je sufinansiranje obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije za 320 lica u iznosu do 1.000 KM po jedno licu što ukupno iznosi 300.000 KM", naveo je Vujičić.

Treći je Projekat podrške zapošljavanju pripravnika sa visokom stručnom spremom /VSS/, ukupne vrijednosti od 4.957.595,76 KM za zapošljavanje 624 nezaposlena lica kroz dvije komponente, i to: zapošljavanje lica bez radnog iskustva sa VSS - djece poginulih boraca za 274 lica u iznosu od 9.552 KM po jednom licu, što ukupno iznosi 2.617.313 KM, te zapošljavanje lica bez radnog iskustva sa VSS 350 lica u iznosu od 6.686 KM po jednom licu, što ukupno iznosi 2.340.282 KM.

Vujičić je dodao da se četvrti projekat odnosi na Projekat podrške zapošljavanju lica iznad 45 godina starosti, čija je ukupna vrijednost 1.409.000 KM za zapošljavanje 336 nezaposlenih lica kroz dvije komponente.

"Prva komponenta je sufinansiranje zapošljavanja kod poslodavaca 206 lica u iznosu od 4.000 KM po jednom licu, što ukupno iznosi 824.000 KM, a druga je sufinansiranje samozapošljavanja za 130 lica u iznosu od 4.500 KM po nezaposlenom licu što ukupno iznosi 585.000 KM", rekao je direktor Zavoda za zapošljavanje.

Prema Vujičićevim riječima, putem pomenutih projekata potvrđeno je generalno opredjeljenje Vlade Republike Srpske da se efikasnije krene u zapošljavanje teško zaposlivih kategorija stanovništva, odnosno djece poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca.

On je najavio da će Javni poziv za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja već sutra biti objavljen u "Glasu Srpske" i na veb stranici Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, i pozvao je sve zainteresovane poslodavce da se uključe u ovaj projaktm ističući da je poziv otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

Predsjednik Upravnog odbora Zavoda Boško Tomić istakao je da će ovi projekti biti realizovani zahvaljajući razumijevanju i angažmanu Vlade Republike Srpske na donošenju Strategije za zapošljavanje u Srpskoj, ali i naporima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i njegovom novom menadžmentu.

"U narednih mjesec i po dana, mi ćemo imati novozaposlenih 3.300 lica. Naglašavam da je posebna briga posvećena nezaposlenim licima iz boračkih kategorija", rekao je Tomić.

On je zahvalio poslodavcima na razumijevanju i za ovaj i za druge slične projekte zapošljavanja u Srpskoj, izražavajući nadu da će ovakav institucionalni pristup politici zapošljavanja u narednom periodu dati još bolje rezultate.

Sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske prisustvovao je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Direkt

03.05.2016 18:15

S obzirom da broj nezaposlenih lica u RS iznosi preko 130000 ljudi, mislim da bi Vlada RS morala da poveća postojeći iznos subvencija za zapošljavanje za 3 do 4 puta kako bi problem nezaposlenosti bio riješen za 10 godina (Oko 14000 radnika puta 10 godina). To bi ujedno i poboljšalo naše šanse za ulazak u EU ili šta tada bude aktuelno, kao i budžet i sve živo ostalo što se tiče ekonomije. Dakle standard. Znači umjesto sadašnjih preko 15 miliona KM potrebno je oko 60 miliona KM svake godine u narednih 10 godina da bi faktički riješili ekonomske probleme koji danas muče RS (prazan budžet). I to je mala cifra s obzirom koliki efekat ovakvih mjera može biti. Dovoljno je samo reći da je štednja u bankama samo desetina ekonomske moći našeg čovjeka. Ostalo je ili u slamarici ili u inostranstvu ili u zemlji, šumi, nekretninama ili sve pomalo. Nismo mi(narod) siromašni koliko strahujemo od ove države i sistema koji malo daje, a mnogo uzima. Država treba da gradi sistem povjerenja kroz razne ekonomske aktivnosti i ukidanje nepotrebnih birokratskih akata vezanih za ekonomiju, a narod kad vidi da je država normalna i on krene sa njom. Narod kada vidi da je država sve gora, bježi od nje. Što se tiče subvencija, one će se isplatiti kroz porez tako da neće morati država baš svake godine u tih 10 da plaća subvencije iz svog džepa već iz prihoda od poreza i to faktički nakon koje godine. Država mora polovično da promjeni ulogu iz nekoga ko samo uzima iz nekoga ko daje da bi mogao da uzima. Ljude, a naročito mlade treba učiti i pružiti im mogućnost da prestaju da strahuju od sistema tako što će se usporedo sa ovim mjerama i sistem informatizovati na način da se vađenje raznih dokumenata, potvrda, registracija, dozvola može obaviti mnogo brže, bez gužve, bez papirologije, bez trošenja goriva, non-stop, bez štampanja papira i bez ikakvih drugih poteškoća. Najbitnije ekonomske stvari na koje država treba da insistira jesu što veće subvencije za zapošljavanje (da se obuhvati što veći broj ljudi u tom projektu), zatim što veće subvencije za poljoprivredu (jedan primjer su subvencije za mlijeko), značajno pojednostavljenje procedure za pribavljanje građevinske dozvole (bitno za strane investitore i domaće građevinare, a i za cijeli ekonomski sistem na kraju krajeva), zatim značajno pojednostavljenje registracije firme (informatizacija i pojednostavljenje postupka), zatim uvođenje poreskih olakšica zafirme iz IT sektora (primjer da prva godina bude bez poreza). To su neki od konkretnih primjera kako da se značajno poboljša ekonomska krvna slika RS.

ODGOVORITE
Name

Demobilisani borac

03.05.2016 21:42

Pa iz teksta se odmah može zaključiti da je planirano 4000 maraka za zapošljavanje demobilisanog borca, ali isto toliko i za zapošljavanje običnog radnika u proizvodnji. Što je još nelogičnije, planirano je pet puta manje zaposlenih boraca nego ovih radnika. Kako Vas, gospodo, nije više sram ovih gladnih i napaćenih boraca ?

ODGOVORITE