Мраз "обрао" шљиву, јабуку и крушку

Мраз и ниске температуре у Српској уништиле су и до 70 одсто засада јабуке, шљиве, крушке и трешње, а становници већ сада страхују од папрених цијена овог воћа и њихових производа јер ситуација није ништа боља ни у региону.

Република Српска 03.05.2016 | 14:34
Мраз "обрао" шљиву, јабуку и крушку

Најниже температуре су крајем априла захватиле подручје Поткозарја у општини Градишка, и то села Јабланицу, Турјак и Требовљане, гдје је највише засада воћа у Српској.

Уништени су засади крушке и коштуничавог воћа, али и јабуке због изузетно дугог трајања ниских температура.

Према процјенама Удружења воћара Републике Српске, а на основу обиласка воћњака, на појединим локацијама је утврђена стоодстотна штета, али је на већини засада штета од 50 до 70 одсто.

"Минимално је уништено 1.000 хектара. На подручју Градишке и Приједора шљиве неће бити ни за пекмез, а о ракији да не говорим. Крушке и трешње такође нећемо имати ове године, а много је страдала и јабука, нарочито сорта ајдаред која преовладава у нашим воћњацима" рекао је предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић и додао да је бресква, на сву срећу, остала нетакнута.

Он је истакао да је воћарство Републике Српске на издисају, те да нагомилани проблеми "ломе врат" и оним најиздржљивијим.

"Уби нас природа, држава нема пара да нам помогне, а и љути смо на Пољопривредни институт и факултет јер нам се нико не обраћа са савјетима како да поступимо у оваквим ситуацијама. Прича о ложењу ватре је смијешна јер је немогуће загријати веће површине",  појашњава Дојчиновић.

Прецизирао је да ће воћари захтијевати помоћ ресорног министарства и тражити надокнаду од минимално 2.000 КМ по хектару, јер су махом уложили 5.000 по хектару.

"До сада је за надокнаду давано 100 КМ по хектару, а у овом случају све испод 2.000 КМ би било понижење и нас и нашег рада", нагласио је Дојчиновић.

Штету сабира и Бране Кос из села Тукључани код Козарске Дубице који под засадима јабуке има око пет хектара.

"Под закупом имам два хектара гдје су засијане сорте ајдаред, гала и златни делишес и то ми је све уништено, стоодстотна штета. Имам још око три хектара у свом власништву и ту није уништено много, свега око три, четири дунума, остало је, хвала Богу, нетакнуто", прича Кос.

Он додаје да је судбина воћара неизвјесна.

"Зависимо од природе, како она хоће, тако нам и буде. Ранијих година сам ложио ватру по воћњацима, али сав дим и топлота иду у небо, ништа се не шири по воћњаку, тако да је слаба вајда од те работе", појашњава Кос.

Позитиван примјер заштите воћа од мраза долази од домаћина Огњена Пејаковића из села Опсјечко код Челинца.

"Воћњак са 1.000 садница боровнице заштитио сам постављајући најлонске вреће или фолије на сваку садницу, а кад је најављен мраз, ложио сам цијелу ноћ ватру по воћњаку, који се простире на три дунума. Штета је за сада минимална и род је већ добро оформљен", каже Пејаковић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде кажу да су на вријеме упозорили воћаре на мраз и савјетовали како да заштите воћњаке. Додају да је, осим подручја Градишке, страдала и приједорска регија.

"У бањалучкој регији ниске температуре су краће трајале, а у источном дијелу РС није било знатнијег мраза, осим на високим планинским подручјима. Дошло је и до штете у малињацима због снијега, али то није забиљежено у већој мјери", рекао је портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Александар Мацановић.

Осигурање

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде од ове године поново суфинансира осигурање пољопривредне производње и то сточарске, воћарско-виноградарске, ратарске и повртарске.

"По том основу Министарство је издвојило 300.000 КМ за 2016. годину. Суфинансирамо до 50 одсто износа осигурања, а протеклих година нисмо имали великог интересовања за овај вид осигурања", рекао је Александар Мацановић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

НН оо

03.05.2016 13:43

Јешћемо банане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тб

03.05.2016 14:27

Родиће јабуке у Попову пољу у Херцеговини, тамо није било мраза.

ОДГОВОРИТЕ