Mraz "obrao" šljivu, jabuku i krušku

Mraz i niske temperature u Srpskoj uništile su i do 70 odsto zasada jabuke, šljive, kruške i trešnje, a stanovnici već sada strahuju od paprenih cijena ovog voća i njihovih proizvoda jer situacija nije ništa bolja ni u regionu.

Republika Srpska 03.05.2016 | 14:34
Mraz "obrao" šljivu, jabuku i krušku

Najniže temperature su krajem aprila zahvatile područje Potkozarja u opštini Gradiška, i to sela Jablanicu, Turjak i Trebovljane, gdje je najviše zasada voća u Srpskoj.

Uništeni su zasadi kruške i koštuničavog voća, ali i jabuke zbog izuzetno dugog trajanja niskih temperatura.

Prema procjenama Udruženja voćara Republike Srpske, a na osnovu obilaska voćnjaka, na pojedinim lokacijama je utvrđena stoodstotna šteta, ali je na većini zasada šteta od 50 do 70 odsto.

"Minimalno je uništeno 1.000 hektara. Na području Gradiške i Prijedora šljive neće biti ni za pekmez, a o rakiji da ne govorim. Kruške i trešnje takođe nećemo imati ove godine, a mnogo je stradala i jabuka, naročito sorta ajdared koja preovladava u našim voćnjacima" rekao je predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović i dodao da je breskva, na svu sreću, ostala netaknuta.

On je istakao da je voćarstvo Republike Srpske na izdisaju, te da nagomilani problemi "lome vrat" i onim najizdržljivijim.

"Ubi nas priroda, država nema para da nam pomogne, a i ljuti smo na Poljoprivredni institut i fakultet jer nam se niko ne obraća sa savjetima kako da postupimo u ovakvim situacijama. Priča o loženju vatre je smiješna jer je nemoguće zagrijati veće površine",  pojašnjava Dojčinović.

Precizirao je da će voćari zahtijevati pomoć resornog ministarstva i tražiti nadoknadu od minimalno 2.000 KM po hektaru, jer su mahom uložili 5.000 po hektaru.

"Do sada je za nadoknadu davano 100 KM po hektaru, a u ovom slučaju sve ispod 2.000 KM bi bilo poniženje i nas i našeg rada", naglasio je Dojčinović.

Štetu sabira i Brane Kos iz sela Tuključani kod Kozarske Dubice koji pod zasadima jabuke ima oko pet hektara.

"Pod zakupom imam dva hektara gdje su zasijane sorte ajdared, gala i zlatni delišes i to mi je sve uništeno, stoodstotna šteta. Imam još oko tri hektara u svom vlasništvu i tu nije uništeno mnogo, svega oko tri, četiri dunuma, ostalo je, hvala Bogu, netaknuto", priča Kos.

On dodaje da je sudbina voćara neizvjesna.

"Zavisimo od prirode, kako ona hoće, tako nam i bude. Ranijih godina sam ložio vatru po voćnjacima, ali sav dim i toplota idu u nebo, ništa se ne širi po voćnjaku, tako da je slaba vajda od te rabote", pojašnjava Kos.

Pozitivan primjer zaštite voća od mraza dolazi od domaćina Ognjena Pejakovića iz sela Opsječko kod Čelinca.

"Voćnjak sa 1.000 sadnica borovnice zaštitio sam postavljajući najlonske vreće ili folije na svaku sadnicu, a kad je najavljen mraz, ložio sam cijelu noć vatru po voćnjaku, koji se prostire na tri dunuma. Šteta je za sada minimalna i rod je već dobro oformljen", kaže Pejaković.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu da su na vrijeme upozorili voćare na mraz i savjetovali kako da zaštite voćnjake. Dodaju da je, osim područja Gradiške, stradala i prijedorska regija.

"U banjalučkoj regiji niske temperature su kraće trajale, a u istočnom dijelu RS nije bilo znatnijeg mraza, osim na visokim planinskim područjima. Došlo je i do štete u malinjacima zbog snijega, ali to nije zabilježeno u većoj mjeri", rekao je portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Aleksandar Macanović.

Osiguranje

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od ove godine ponovo sufinansira osiguranje poljoprivredne proizvodnje i to stočarske, voćarsko-vinogradarske, ratarske i povrtarske.

"Po tom osnovu Ministarstvo je izdvojilo 300.000 KM za 2016. godinu. Sufinansiramo do 50 odsto iznosa osiguranja, a proteklih godina nismo imali velikog interesovanja za ovaj vid osiguranja", rekao je Aleksandar Macanović.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

NN oo

03.05.2016 13:43

Ješćemo banane.

ODGOVORITE
Name

tb

03.05.2016 14:27

Rodiće jabuke u Popovu polju u Hercegovini, tamo nije bilo mraza.

ODGOVORITE