"Маша и медвјед" освајају свијет

Руски медвед је дуго био симбол моћи Русије, од које зазире Запад, али сада његова цртана верзија полако осваја свет.

Занимљивости 13.04.2016 | 09:52
"Маша и медвјед" освајају свијет

Руски цртани "Маша и Медвед", покренут 2009. године, сада се емитује у више од 120 земаља, укључујући САД.

Канал те анимиране серије на Јутјубу је међу 10 најгледанијих у свету. Док руска нафтна и гасна индустрија посустају под теретом ниских цена енергената, Анимакорд, који стоји иза "Маше и Медведа", има сталних 40 одсто раста прихода годишње.

Цртани, инспирисан руском бајком, у идиличној сеоској средини, прича о несташној девојчици Маши и великом медведу, пензионисаном циркузанту који је жртва њених несланих шала.

Прави дом серије је бивши вртић у предграђу Москве где сваки од седамдесетак аниматора направи две до четири секунде цртаног дневно.

За стандарде телевизијских серија то је неубичајено споро, али су слике толико детаљне с уверљивим 3Д ефектима да гледаоци могу јасно видети Машине мале зубе. Процес је такође и доста скуп - до 250.000 долара по шестоминутној епизоди.

Аниматор Андреј Бељајев и по више сати ради на Машиним фацијалним изразима или детаљима као што су храна у фрижидеру и цвеће на пољани.

"Деца су веома проницљиви гледаоци. Стално размишљате као да испричате причу и покажете сцене из новог угла тако да се деца не досађују када је гледају по десети или стоти пут", рекао је недавно Бељајев.

"Маша и Медвед" има корене у совјетској индустрији анимираног филма која је уживала необичне слободе, наводи АП. Званичници су сматрали цртаће безазленима па нису практиковали уобичајену строгу цензуру. Упркос креативности цртаних филмова из Русије, они су били углавом непознати ван руске сфере утицаја све док се "Маша и Медвед" нису "пробили".

Креатор "Маше и Медведа" Олег Кузовков, као и многи други руски аниматори, прешао је у Лос Анђелес у време економских проблема Русије деведесетих година, али се вратио у земљу 2003. И даље је стално на релацији Москва – Лос Анђелес, пошто се читав посао припреме серије, попут писања сценарија и прављење сторибордова, обавља у Калифорнији.

"Неких професионалаца, као што су цртачи сторибордова, нема нигде у Москви", рекао је Кузовков.

Креатори "Маше и Медведа", за разлику од других представника руске индустрије, кажу да се не сусрећу с дискриминацијом на Западу.

"Нема анимозитета, нема ривалства, нико (у САД) не покушава да заштити своје тржиште цртаних од страних пројеката. Када виде нешто јединствено и необично, нешто што немају, то узимају", рекао је Кузовков.

Такође, Анимакорд, за разлику од великих руских компанија, не добија државне субвенције. Добио је две дотације за филм када је серија већ направљена, али се креатори "Маше и Медведа" клоне новца владе.

"Тамо постоји хијерархија. Нисам део тога и нисам желео да трошим време лактајући се за место код хранитеља", рекао је Кузовков.

Заједно с комерцијалним успехом - 4,3 милиона долара прихода у 2013. години - дошле су и награде.

У августу је Анимакорд постигао договор с Нетфликсом да цртани буде приказиван у САД, где Маши глас позајмљује Елси Фишер, која је давала глас и за Агнес из "Грозан ја" (Деспицабле Ме).

Поред зарада од телевизија и Јутјуба, "Маша и Медвед" цртани добија 60 одсто од свих прихода за изнајмљивање бренда. Захваљујући уговорима са светским брендовима Машино лице се налази на мноштву играчака и производа у продавницама широм света.

Кузовков је рекао да је збуњен успехом "Маше и Медведа".

"Замишљено је као локални производ по мери руске публике, али са свим особинама америчке индустрије, попут темпа, монтаже, квалитета слике. Атмосфера, тај телевизор, телефон, све је из мог детињства. То је мој завичај - за њих је нови стил", рекао је аутор "Маше и Медведа".

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар