"Maša i medvjed" osvajaju svijet

Ruski medved je dugo bio simbol moći Rusije, od koje zazire Zapad, ali sada njegova crtana verzija polako osvaja svet.

Zanimljivosti 13.04.2016 | 09:52
"Maša i medvjed" osvajaju svijet

Ruski crtani "Maša i Medved", pokrenut 2009. godine, sada se emituje u više od 120 zemalja, uključujući SAD.

Kanal te animirane serije na Jutjubu je među 10 najgledanijih u svetu. Dok ruska naftna i gasna industrija posustaju pod teretom niskih cena energenata, Animakord, koji stoji iza "Maše i Medveda", ima stalnih 40 odsto rasta prihoda godišnje.

Crtani, inspirisan ruskom bajkom, u idiličnoj seoskoj sredini, priča o nestašnoj devojčici Maši i velikom medvedu, penzionisanom cirkuzantu koji je žrtva njenih neslanih šala.

Pravi dom serije je bivši vrtić u predgrađu Moskve gde svaki od sedamdesetak animatora napravi dve do četiri sekunde crtanog dnevno.

Za standarde televizijskih serija to je neubičajeno sporo, ali su slike toliko detaljne s uverljivim 3D efektima da gledaoci mogu jasno videti Mašine male zube. Proces je takođe i dosta skup - do 250.000 dolara po šestominutnoj epizodi.

Animator Andrej Beljajev i po više sati radi na Mašinim facijalnim izrazima ili detaljima kao što su hrana u frižideru i cveće na poljani.

"Deca su veoma pronicljivi gledaoci. Stalno razmišljate kao da ispričate priču i pokažete scene iz novog ugla tako da se deca ne dosađuju kada je gledaju po deseti ili stoti put", rekao je nedavno Beljajev.

"Maša i Medved" ima korene u sovjetskoj industriji animiranog filma koja je uživala neobične slobode, navodi AP. Zvaničnici su smatrali crtaće bezazlenima pa nisu praktikovali uobičajenu strogu cenzuru. Uprkos kreativnosti crtanih filmova iz Rusije, oni su bili uglavom nepoznati van ruske sfere uticaja sve dok se "Maša i Medved" nisu "probili".

Kreator "Maše i Medveda" Oleg Kuzovkov, kao i mnogi drugi ruski animatori, prešao je u Los Anđeles u vreme ekonomskih problema Rusije devedesetih godina, ali se vratio u zemlju 2003. I dalje je stalno na relaciji Moskva – Los Anđeles, pošto se čitav posao pripreme serije, poput pisanja scenarija i pravljenje storibordova, obavlja u Kaliforniji.

"Nekih profesionalaca, kao što su crtači storibordova, nema nigde u Moskvi", rekao je Kuzovkov.

Kreatori "Maše i Medveda", za razliku od drugih predstavnika ruske industrije, kažu da se ne susreću s diskriminacijom na Zapadu.

"Nema animoziteta, nema rivalstva, niko (u SAD) ne pokušava da zaštiti svoje tržište crtanih od stranih projekata. Kada vide nešto jedinstveno i neobično, nešto što nemaju, to uzimaju", rekao je Kuzovkov.

Takođe, Animakord, za razliku od velikih ruskih kompanija, ne dobija državne subvencije. Dobio je dve dotacije za film kada je serija već napravljena, ali se kreatori "Maše i Medveda" klone novca vlade.

"Tamo postoji hijerarhija. Nisam deo toga i nisam želeo da trošim vreme laktajući se za mesto kod hranitelja", rekao je Kuzovkov.

Zajedno s komercijalnim uspehom - 4,3 miliona dolara prihoda u 2013. godini - došle su i nagrade.

U avgustu je Animakord postigao dogovor s Netfliksom da crtani bude prikazivan u SAD, gde Maši glas pozajmljuje Elsi Fišer, koja je davala glas i za Agnes iz "Grozan ja" (Despicable Me).

Pored zarada od televizija i Jutjuba, "Maša i Medved" crtani dobija 60 odsto od svih prihoda za iznajmljivanje brenda. Zahvaljujući ugovorima sa svetskim brendovima Mašino lice se nalazi na mnoštvu igračaka i proizvoda u prodavnicama širom sveta.

Kuzovkov je rekao da je zbunjen uspehom "Maše i Medveda".

"Zamišljeno je kao lokalni proizvod po meri ruske publike, ali sa svim osobinama američke industrije, poput tempa, montaže, kvaliteta slike. Atmosfera, taj televizor, telefon, sve je iz mog detinjstva. To je moj zavičaj - za njih je novi stil", rekao je autor "Maše i Medveda".

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar