Годишњица обарања америчког ловца

Пре тачно 17 година током агресије НАТО пакта на СР Југославију, у ноћној мисији изнад Београда оборен је амерички ловац Ф-16Ц.

Србија 02.05.2016 | 20:20
Годишњица обарања америчког ловца

Авион којим је управљао пилот Дејвид Голдфејн 2. маја у 2.40 сати ујутру оборио је Трећи ракетни дивизион 250. бригаде противваздушне одбране Војске Југославије којим је командовао сада пензионисани пуковник Золтан Дани.

Претходно је Данијев дивизион оборио и "невидљиви" Ф-117 27. марта 1999. године у атару села Буђановци.

Голдфејн је авионом Ф-16Ц из састава 555. ловачке ескадриле полетео ка Србији из базе Авијано у Италији.

Пошто је Голдфејнов Ф-16ц погођен ракетом земља-ваздух система С-125 Нева изнад Београда, он је прво покушао да се домогне територије Босне и Херцеговине.

Међутим, убрзо по престанку рада мотора морао је да се катапултира и приземљи у атару поцерског села Синошевић док се авион срушио пар километара даље у близини Шапца.

Имајући у виду близину границе са БиХ, тим за борбено трагање и спасавање НАТО-а успео је да лоцира и покупи обореног америчког пилота и безбедно га извуче до аеродрома у Тузли, одакле је пребачен у базу Алијансе у Авијану.

"Пао је у моју шуму и тиме ме оштетио. Треба да иде у Хаг, рекао је тада шаљиво мештанин Живорад Панић. "Добро је, важно је да нико није погинуо. Шума ће се обновити", додао је Панић.

Поред расутих делова авиона, на месту пада нађена је и неактивирана панцирна муниција калибра 20 милиметара. Већи делови авиона налазе се у Музеју ваздухопловства у Београду.

Према америчкој верзији догађаја коју преноси портал Старс енд страјпс, Голдфејн се катапултирао из свог ловца Ф-16Ц и слетео падобраном на отворено поље на Косову. Како тврди Голдфејн, неколико сати касније покупио га је спасилачко-борбени тим у хеликоптеру "хок".

Голдфејн је прошле недеље номинован за команданта Ваздухопловних снага САД.

Извор: РТС

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

блбл

02.05.2016 18:24

Ста ми славимо.:)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

02.05.2016 18:52

Пало је њих још. Неве су их добро налазиле. Зато су за одмазду равнили Србију и убијали цивиле, користили касетне бомбе и осиромашени ураниум. Још неће све да признају као и 5 уништених хеликоптера Апач у Албанији. Тако то монструми раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

03.05.2016 15:24

Славимо сто је оборен један америцки авион а авијација Србије тотално унистена и тај је оборен знате ону изреку и цорава кока пронадје зрно слуцајност

ОДГОВОРИТЕ