Godišnjica obaranja američkog lovca

Pre tačno 17 godina tokom agresije NATO pakta na SR Jugoslaviju, u noćnoj misiji iznad Beograda oboren je američki lovac F-16C.

Srbija 02.05.2016 | 20:20
Godišnjica obaranja američkog lovca

Avion kojim je upravljao pilot Dejvid Goldfejn 2. maja u 2.40 sati ujutru oborio je Treći raketni divizion 250. brigade protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije kojim je komandovao sada penzionisani pukovnik Zoltan Dani.

Prethodno je Danijev divizion oborio i "nevidljivi" F-117 27. marta 1999. godine u ataru sela Buđanovci.

Goldfejn je avionom F-16C iz sastava 555. lovačke eskadrile poleteo ka Srbiji iz baze Avijano u Italiji.

Pošto je Goldfejnov F-16c pogođen raketom zemlja-vazduh sistema S-125 Neva iznad Beograda, on je prvo pokušao da se domogne teritorije Bosne i Hercegovine.

Međutim, ubrzo po prestanku rada motora morao je da se katapultira i prizemlji u ataru pocerskog sela Sinošević dok se avion srušio par kilometara dalje u blizini Šapca.

Imajući u vidu blizinu granice sa BiH, tim za borbeno traganje i spasavanje NATO-a uspeo je da locira i pokupi oborenog američkog pilota i bezbedno ga izvuče do aerodroma u Tuzli, odakle je prebačen u bazu Alijanse u Avijanu.

"Pao je u moju šumu i time me oštetio. Treba da ide u Hag, rekao je tada šaljivo meštanin Živorad Panić. "Dobro je, važno je da niko nije poginuo. Šuma će se obnoviti", dodao je Panić.

Pored rasutih delova aviona, na mestu pada nađena je i neaktivirana pancirna municija kalibra 20 milimetara. Veći delovi aviona nalaze se u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.

Prema američkoj verziji događaja koju prenosi portal Stars end strajps, Goldfejn se katapultirao iz svog lovca F-16C i sleteo padobranom na otvoreno polje na Kosovu. Kako tvrdi Goldfejn, nekoliko sati kasnije pokupio ga je spasilačko-borbeni tim u helikopteru "hok".

Goldfejn je prošle nedelje nominovan za komandanta Vazduhoplovnih snaga SAD.

Izvor: RTS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

blbl

02.05.2016 18:24

Sta mi slavimo.:)

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

02.05.2016 18:52

Palo je njih još. Neve su ih dobro nalazile. Zato su za odmazdu ravnili Srbiju i ubijali civile, koristili kasetne bombe i osiromašeni uranium. Još neće sve da priznaju kao i 5 uništenih helikoptera Apač u Albaniji. Tako to monstrumi rade.

ODGOVORITE
Name

bn

03.05.2016 15:24

Slavimo sto je oboren jedan americki avion a avijacija Srbije totalno unistena i taj je oboren znate onu izreku i corava koka pronadje zrno slucajnost

ODGOVORITE