Псовање је здраво

Док се неко опушта уз помоћ јоге и медитације, неко више воли да опсује и "олакша душу".

Занимљивости 13.04.2016 | 09:46
Псовање је здраво

Након фрустрирајућег дана на послу свакоме је потребан вентил. Људи воле да оду у теретану где свој "бес" и љутњу искале на боксерској врећи, или се опусте на пићу са пријатељима, а неки ипак не могу да сачекају па се "издувају" изговарајући псовке.

У пабу у Калгарију у Канади једна девојка је покушала да споји традицију псовања и физичку активност у новом подухвату који се једноставно зове јога беса.

Нови концепт окреће наглавачке концепт јога окружења, који подразумева медитацију и покрете опуштања. Између поздрава сунцу, ратника и планине, основних поза у јоги, можете и да псујете, а после тога и да свратите на пиво, пошто се часови ове нове јоге одржавају у локалном пабу. Један час опуштања коштаће вас 12 канадских долара што је око хиљаду динара.

Линдзи Истац (24) која је стваралац овог концепта, каже да јој је то помогло кад је раскинула са дечком и онда се досетила зашто да то не помогне и осталим људима.

- Била сма и тужна, љута, повређена и збуњена. Свакоднедно сма вежбала јогу, али сам приликом тога, по који пут и опсовала - прича Линдзи.

Студије су показале да псовке могу да повећају толеранцију на бол и да могу и да нас окураже у неким тренуцима.

Линдзи каже да јој је псовање помогло да избаци негативну енергију и ружне емоције из себе. Часови њне јоге крећу са опуштајућом и мирном атмосфером, а завршава се са "је****" уместо са "намасте".

још једна студија је показала како гласно псовање и узвици нису увек сматрани негативним. Псовање некад може да изазове и осећај солидарности са неким, што су истраживали код радника у фабрици сапуна на Новом Зеланду.

Један од истраживача је рекао како су псовање повезивали углавном са физичким болом, који се некако смањује приликом псовања, а да идеја да псовање помаже и приликом емотивног бола и анксиозности још увек проучавају.

Иако је Линдзина идеја започела са подсмехивањем других, ипак је имала одјека код неких људи.

- На неки начин прочистим свој мозак и ослободим се беса. Не знам како, али на мене делује - рекао је један од полазника ове нове јоге.

Линдзи је због велике медијске пажње одлучила и да покрене онлајн едукације и курсеве.

- Невероватно је како негативне емоције могу да вам помогну на један позитиван начин - истакла је млада иновативна Линдзи.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар