Psovanje je zdravo

Dok se neko opušta uz pomoć joge i meditacije, neko više voli da opsuje i "olakša dušu".

Zanimljivosti 13.04.2016 | 09:46
Psovanje je zdravo

Nakon frustrirajućeg dana na poslu svakome je potreban ventil. Ljudi vole da odu u teretanu gde svoj "bes" i ljutnju iskale na bokserskoj vreći, ili se opuste na piću sa prijateljima, a neki ipak ne mogu da sačekaju pa se "izduvaju" izgovarajući psovke.

U pabu u Kalgariju u Kanadi jedna devojka je pokušala da spoji tradiciju psovanja i fizičku aktivnost u novom poduhvatu koji se jednostavno zove joga besa.

Novi koncept okreće naglavačke koncept joga okruženja, koji podrazumeva meditaciju i pokrete opuštanja. Između pozdrava suncu, ratnika i planine, osnovnih poza u jogi, možete i da psujete, a posle toga i da svratite na pivo, pošto se časovi ove nove joge održavaju u lokalnom pabu. Jedan čas opuštanja koštaće vas 12 kanadskih dolara što je oko hiljadu dinara.

Lindzi Istac (24) koja je stvaralac ovog koncepta, kaže da joj je to pomoglo kad je raskinula sa dečkom i onda se dosetila zašto da to ne pomogne i ostalim ljudima.

- Bila sma i tužna, ljuta, povređena i zbunjena. Svakodnedno sma vežbala jogu, ali sam prilikom toga, po koji put i opsovala - priča Lindzi.

Studije su pokazale da psovke mogu da povećaju toleranciju na bol i da mogu i da nas okuraže u nekim trenucima.

Lindzi kaže da joj je psovanje pomoglo da izbaci negativnu energiju i ružne emocije iz sebe. Časovi njne joge kreću sa opuštajućom i mirnom atmosferom, a završava se sa "je****" umesto sa "namaste".

još jedna studija je pokazala kako glasno psovanje i uzvici nisu uvek smatrani negativnim. Psovanje nekad može da izazove i osećaj solidarnosti sa nekim, što su istraživali kod radnika u fabrici sapuna na Novom Zelandu.

Jedan od istraživača je rekao kako su psovanje povezivali uglavnom sa fizičkim bolom, koji se nekako smanjuje prilikom psovanja, a da ideja da psovanje pomaže i prilikom emotivnog bola i anksioznosti još uvek proučavaju.

Iako je Lindzina ideja započela sa podsmehivanjem drugih, ipak je imala odjeka kod nekih ljudi.

- Na neki način pročistim svoj mozak i oslobodim se besa. Ne znam kako, ali na mene deluje - rekao je jedan od polaznika ove nove joge.

Lindzi je zbog velike medijske pažnje odlučila i da pokrene onlajn edukacije i kurseve.

- Neverovatno je kako negativne emocije mogu da vam pomognu na jedan pozitivan način - istakla je mlada inovativna Lindzi.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar