Да ли је могуће?! Горјеле још двије цркве

Поред српске православне цркве у Њујорку, синоћ су гореле и православне цркве у Сиднеју и Мелбурну. Македонска црква у Сиднеју потпуно уништена, а у Мелбурну - грчка црква тешко оштећена.

Свијет 02.05.2016 | 10:25
Да ли је могуће?! Горјеле још двије цркве

Светски медији јављају да је црква у Сиднеју брзо изгорела и да је зграда брзо срушила од последица пожара.

Неколико ватрогасаца повређено је циглама које су падале током пожара док су гасили ватру, а повређена су и два цивила, јавља АБЦ Неwс.

Православна македонска црква налази се у Рокдејлу, на југу Сиднеја. Ватра је избила око 10 сати увече, а више сати је гасило 60 ватрогасаца.

Повређена су три ватрогаса, од којих двојица теже. Због пожара је евакуисан оближњи старачки дом, а два штићеника су смештена у болницу због бола у грудима.

Начелник службе за спасавање Грег Милинс рекао је да су ватрогасци били изненађени јачином пожара. "Било је веома брзо. Запањио их је интензитет пожара и брзина којом се зграда урушила. Права срећа је да су само три ватрогаса повређена", рекао је Милинс. Погледајте драматичне снимке овог пожара:

Ни у овом случају не зна се шта је изазвало пожар, а надлежни тврде да он није подметнут, јер би пироман тешко прошао неопажено. "У 10 увече још је велика гужва у том делу града и било би доста сведока да су видели нешто сумњиво". Надзорник цркве претпоставља да су ватру изазвале или запаљене свеће или квар на електричним инсталацијама. Истрага узрока пожара се наставља.

Још један пожар догодио се у Мелбурну - а у ватри је оштећена најстарија грчка православна црква. До пожара је дошло око 1.40, а приметили су га полицајци који су пролазили поред објекта. Уочили су дим који је куљао кроз прозоре и кров цркве.

Око 200 људи евакусиано је из оближњих зграда, а саобраћај у улици Викторија, у источном делу Мелбурна био је заустављен више сати. 

Црква је саграђена 1901. године и заштићена је као објекат од културног и историјског значаја. Игуман цркве, отац Дамијанидес, каже да још није успео да уђе у цркву која је значајно оштећена, али претпоставља да су дим и ватра оштетили иконе.

"У питају је велики губитак за нас". Црква је стара 115 година и у њој има веома старих и вредних икона".

Оштећења на спољашњем делу цркве су минимална захваљујући брзој интервенцији ватрогасаца.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЦИА

02.05.2016 08:33

Није подметнут пожар,ни у једној од три Цркве,две у аустралији и једна у Неw Yорку,. Занимљив закључак али ја њима не вјерујем,зна се чији су они савезници,као и да ти савезници као и већина ислама мрзи Православље. БОЖЕ ПОМОЗИ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

02.05.2016 13:45

Запаљена је црква и у северној Русији,скоро је био пожар на Хиландару а она црква код Ваљева потопљена !Размисли шта пишеш !!!

Name

владобд

02.05.2016 08:35

Сада је све јасно акција смисљена бог зна које али ја мислим да зна српски народ коби то мого бити вратити истом мјером не знам ста би реко !?Казу није христцански срамота когод је и некаму драги бог врати сто прије !!! ХРИСТОС ВАСКРСЕ !!! то злотвори немозете спријецит јака је наса вјера данас упласите !

ОДГОВОРИТЕ
Name

доко

02.05.2016 08:50

Е стварно ово је превисе

ОДГОВОРИТЕ
Name

доко

02.05.2016 08:57

Јос це испасти да су дотрајале инсталације бозе помози

ОДГОВОРИТЕ
Name

свештеник

02.05.2016 09:12

Што је не чувају, како се може запалити? Боже сачувај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

02.05.2016 10:06

Изасле из моде народ це да направи веце

ОДГОВОРИТЕ