Da li je moguće?! Gorjele još dvije crkve

Pored srpske pravoslavne crkve u Njujorku, sinoć su gorele i pravoslavne crkve u Sidneju i Melburnu. Makedonska crkva u Sidneju potpuno uništena, a u Melburnu - grčka crkva teško oštećena.

Svijet 02.05.2016 | 10:25
Da li je moguće?! Gorjele još dvije crkve

Svetski mediji javljaju da je crkva u Sidneju brzo izgorela i da je zgrada brzo srušila od posledica požara.

Nekoliko vatrogasaca povređeno je ciglama koje su padale tokom požara dok su gasili vatru, a povređena su i dva civila, javlja ABC News.

Pravoslavna makedonska crkva nalazi se u Rokdejlu, na jugu Sidneja. Vatra je izbila oko 10 sati uveče, a više sati je gasilo 60 vatrogasaca.

Povređena su tri vatrogasa, od kojih dvojica teže. Zbog požara je evakuisan obližnji starački dom, a dva štićenika su smeštena u bolnicu zbog bola u grudima.

Načelnik službe za spasavanje Greg Milins rekao je da su vatrogasci bili iznenađeni jačinom požara. "Bilo je veoma brzo. Zapanjio ih je intenzitet požara i brzina kojom se zgrada urušila. Prava sreća je da su samo tri vatrogasa povređena", rekao je Milins. Pogledajte dramatične snimke ovog požara:

Ni u ovom slučaju ne zna se šta je izazvalo požar, a nadležni tvrde da on nije podmetnut, jer bi piroman teško prošao neopaženo. "U 10 uveče još je velika gužva u tom delu grada i bilo bi dosta svedoka da su videli nešto sumnjivo". Nadzornik crkve pretpostavlja da su vatru izazvale ili zapaljene sveće ili kvar na električnim instalacijama. Istraga uzroka požara se nastavlja.

Još jedan požar dogodio se u Melburnu - a u vatri je oštećena najstarija grčka pravoslavna crkva. Do požara je došlo oko 1.40, a primetili su ga policajci koji su prolazili pored objekta. Uočili su dim koji je kuljao kroz prozore i krov crkve.

Oko 200 ljudi evakusiano je iz obližnjih zgrada, a saobraćaj u ulici Viktorija, u istočnom delu Melburna bio je zaustavljen više sati. 

Crkva je sagrađena 1901. godine i zaštićena je kao objekat od kulturnog i istorijskog značaja. Iguman crkve, otac Damijanides, kaže da još nije uspeo da uđe u crkvu koja je značajno oštećena, ali pretpostavlja da su dim i vatra oštetili ikone.

"U pitaju je veliki gubitak za nas". Crkva je stara 115 godina i u njoj ima veoma starih i vrednih ikona".

Oštećenja na spoljašnjem delu crkve su minimalna zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

CIA

02.05.2016 10:33

Nije podmetnut požar,ni u jednoj od tri Crkve,dve u australiji i jedna u New Yorku,. Zanimljiv zaključak ali ja njima ne vjerujem,zna se čiji su oni saveznici,kao i da ti saveznici kao i većina islama mrzi Pravoslavlje. BOŽE POMOZI !!!

ODGOVORITE
Name

nn

02.05.2016 15:45

Zapaljena je crkva i u severnoj Rusiji,skoro je bio požar na Hilandaru a ona crkva kod Valjeva potopljena !Razmisli šta pišeš !!!

Name

vladobd

02.05.2016 10:35

Sada je sve jasno akcija smisljena bog zna koje ali ja mislim da zna srpski narod kobi to mogo biti vratiti istom mjerom ne znam sta bi reko !?Kazu nije hristcanski sramota kogod je i nekamu dragi bog vrati sto prije !!! HRISTOS VASKRSE !!! to zlotvori nemozete sprijecit jaka je nasa vjera danas uplasite !

ODGOVORITE
Name

doko

02.05.2016 10:50

E stvarno ovo je previse

ODGOVORITE
Name

doko

02.05.2016 10:57

Jos ce ispasti da su dotrajale instalacije boze pomozi

ODGOVORITE
Name

sveštenik

02.05.2016 11:12

Što je ne čuvaju, kako se može zapaliti? Bože sačuvaj!

ODGOVORITE
Name

borac

02.05.2016 12:06

Izasle iz mode narod ce da napravi vece

ODGOVORITE