100 милиона долара за тражење живота у свемиру

Један интернет инвеститор добио је подршку чувеног физичара Стивена Хокинга и оснивача Фејсбука Марка Закерберга за развијање футуристичког плана трагања за животом у свемиру.

Занимљивости 13.04.2016 | 09:45
100 милиона долара за тражење живота у свемиру

Јури Милнер најавио је данас пројекат вредности 100 милиона долара. Циљ пројекта је да се испита могућност слања великог броја минијатурних свемирских летелица, величине микрочипа за компјутер, до звезданог система Алфа Кентаури, најближег звезданог система Сунчевом систему.

Циљ летелица био би да нађу планету која има потенцијал за одржавање живота. Још није откривена таква планета у сазвежђу Алфа Кентаури, али стручњаци кажу да се нека можда тамо крије. Летелице би путовале до тог сазвежђа 20 година, и тамо би вршиле испитивања, а податке би слале назад, на Земљу.

Професор Хокинг је рекао за Би-Би-Си (ББЦ) да би та фантазија могла да буде остварена раније него што се мисли.

"Ако хоћемо да преживимо као врста, морамо на крају да се проширимо ка другим звездама", рекао је Хокинг.

"Астрономи верују да постоји разумна шанса да постоји планета слична Земља која кружи око једне од звезда у систему Алфа Кентаури. Али знаћемо више у наредне две деценије од телескопа базираних на Земљи или у свемиру", рекао је он.

Рекао је да би обзиром на технолошка достигнућа у последње две деценије, то могло бити могуће остварити током само једне генерације.

Хокинг подржава пројекат Милнерове "Фондације Брејктру" (Бреактрхоугх Фоундатион), приватне организације која финансира научна истраживања које државе сматрају преамбициозним.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар