100 miliona dolara za traženje života u svemiru

Jedan internet investitor dobio je podršku čuvenog fizičara Stivena Hokinga i osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga za razvijanje futurističkog plana traganja za životom u svemiru.

Zanimljivosti 13.04.2016 | 09:45
100 miliona dolara za traženje života u svemiru

Juri Milner najavio je danas projekat vrednosti 100 miliona dolara. Cilj projekta je da se ispita mogućnost slanja velikog broja minijaturnih svemirskih letelica, veličine mikročipa za kompjuter, do zvezdanog sistema Alfa Kentauri, najbližeg zvezdanog sistema Sunčevom sistemu.

Cilj letelica bio bi da nađu planetu koja ima potencijal za održavanje života. Još nije otkrivena takva planeta u sazvežđu Alfa Kentauri, ali stručnjaci kažu da se neka možda tamo krije. Letelice bi putovale do tog sazvežđa 20 godina, i tamo bi vršile ispitivanja, a podatke bi slale nazad, na Zemlju.

Profesor Hoking je rekao za Bi-Bi-Si (BBC) da bi ta fantazija mogla da bude ostvarena ranije nego što se misli.

"Ako hoćemo da preživimo kao vrsta, moramo na kraju da se proširimo ka drugim zvezdama", rekao je Hoking.

"Astronomi veruju da postoji razumna šansa da postoji planeta slična Zemlja koja kruži oko jedne od zvezda u sistemu Alfa Kentauri. Ali znaćemo više u naredne dve decenije od teleskopa baziranih na Zemlji ili u svemiru", rekao je on.

Rekao je da bi obzirom na tehnološka dostignuća u poslednje dve decenije, to moglo biti moguće ostvariti tokom samo jedne generacije.

Hoking podržava projekat Milnerove "Fondacije Brejktru" (Breaktrhough Foundation), privatne organizacije koja finansira naučna istraživanja koje države smatraju preambicioznim.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar