Он је измислио први компјутерски миш

Да ли сте знали да у току дана проведемо више времена држећи миш него било који други предмет?

Свијет 01.05.2016 | 19:17
Он је измислио први компјутерски миш

Даглас Енгелбарт 1963. године направио је први рачунарски миш. Енгелбарт је миша замислио као дрвену кутију која се све време држи у једној руци, док се другом ради на тастатури. Његов миш имао је три тастера, али се Енгелбарт залагао да их има што више јер то омогућава, сматрао је, већу функционалност. Од почетка развоја компјутерске технологије до данас, ретко који део рачунара се тако мало променио као компјутерски миш, који је прво носио назив буба.

Од свог настанка, првог прототипа, који је направио амерички проналазач и пионир интернета Даглас Енгелбарт 1963. године, миш је добио куглицу, па уместо ње оптику, дотеран је ергономски и отпао му је реп, но његова сврха и начин употребе је остао готово исти.

 

Уместо куглице на дну миш, а која је дуго служила сврси, у почетку су његово кретање по површини помагали спољни точкићи. Точкић за „скроловање“ појавио се 1997. године, али сада већ полако нестаје – замењују га сензори покрета, што се може видети на мишевима компаније Епл, која је уједно заслужна што је овај уређај ушао у масовну употребу. То се догодило 1984. године са доласком Мекинтоша, а убрзо је миш постао и саставни део и сваког рачунара.

Тако мале промене које је доживео миш још су занимљивије када се узму у обзир истраживања која су показала да човек, компјутерски корисник, у току дана проведе више времена држећи миш више него било који други предмет, укључујући и мобилне телефоне, даљинске управљаче...

(Србија Данас/Дигиталнолине)

(Фото: Профимедиа)

Коментари / 0

Оставите коментар