On je izmislio prvi kompjuterski miš

Da li ste znali da u toku dana provedemo više vremena držeći miš nego bilo koji drugi predmet?

Svijet 01.05.2016 | 19:17
On je izmislio prvi kompjuterski miš

Daglas Engelbart 1963. godine napravio je prvi računarski miš. Engelbart je miša zamislio kao drvenu kutiju koja se sve vreme drži u jednoj ruci, dok se drugom radi na tastaturi. Njegov miš imao je tri tastera, ali se Engelbart zalagao da ih ima što više jer to omogućava, smatrao je, veću funkcionalnost. Od početka razvoja kompjuterske tehnologije do danas, retko koji deo računara se tako malo promenio kao kompjuterski miš, koji je prvo nosio naziv buba.

Od svog nastanka, prvog prototipa, koji je napravio američki pronalazač i pionir interneta Daglas Engelbart 1963. godine, miš je dobio kuglicu, pa umesto nje optiku, doteran je ergonomski i otpao mu je rep, no njegova svrha i način upotrebe je ostao gotovo isti.

 

Umesto kuglice na dnu miš, a koja je dugo služila svrsi, u početku su njegovo kretanje po površini pomagali spoljni točkići. Točkić za „skrolovanje“ pojavio se 1997. godine, ali sada već polako nestaje – zamenjuju ga senzori pokreta, što se može videti na miševima kompanije Epl, koja je ujedno zaslužna što je ovaj uređaj ušao u masovnu upotrebu. To se dogodilo 1984. godine sa dolaskom Mekintoša, a ubrzo je miš postao i sastavni deo i svakog računara.

Tako male promene koje je doživeo miš još su zanimljivije kada se uzmu u obzir istraživanja koja su pokazala da čovek, kompjuterski korisnik, u toku dana provede više vremena držeći miš više nego bilo koji drugi predmet, uključujući i mobilne telefone, daljinske upravljače...

(Srbija Danas/Digitalnoline)

(Foto: Profimedia)

Komentari / 0

Ostavite komentar