Синдикат раднике почастио јагњетином

Првомајско славље, односно протест грађана и радника пропалих предузећа у Тузли поводом Празника рада одржао се на платоу испред зграде "Содасо", која је спаљена током радничких протеста у фебруару 2014. године.

Босна и Херцеговина 01.05.2016 | 13:12
Синдикат раднике почастио јагњетином

Протестној прослави присуствовало је стотињак грађана, који су, у складу с могућностима Синдиката Солидарност, организатора догађаја, почашћени с два печена јгањета.

"Овим чином желимо поручити нашим политичарима да и грађани ове државе воле јести јагњетину, те да овај специјалитет није искључиво резервиран за људе на позицијама и важним управљачким структурама. Нисмо баш задовољни одзивом грађана, који сматрају да као појединци не могу ништа учинити, али управо супротно, када се појединци удруже, свашта је могуће",  изјавио је за Анадолију Сакиб Копић, предсједник Синдиката Солидарност.

Прошли првомајски празник синдикалисти су пред зграду Владе Тузланског кантона однијели јагње и хљеб, те поручили премијеру и министрима да “слободно омасте брк”.

"Због тог потеза Влада нас је тужила. Првостепеном пресудом смо ослобођени тужбе, али су се из Владе жалили на пресуду, па је сад у току другостепени поступак", појаснио је Копић, додајући да ће радници упркос тужби оставити један тањир меса и за политичаре.

Правећи поређење између овог празника некад и данас, Копић је нагласио да је разлика “као небо и земља”, јер данас многи грађани немају средстава ни да “пиле окрену на ражњу, а камоли шта друго”.

"То је некад био најважнији празник у бившој Југославији, којем су се људи радовали можда и више него Новој години. Тада су времена била другачија и све фабрике су радиле пуном паром. Данас ради само дио друштва у БиХ, док се остали пате. Било би занимљиво да неки економиста напише докторат о теми ‘Умијеће преживљавања без ичега у БиХ у протекле двије деценије’, јер како објаснити некоме из иностранства да сте и даље живи, а немате никаквих прихода", навео је Копић.

(Анадолија)

(Форо: Н1)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ТЕЕНWОЛФ

01.05.2016 11:20

МАЛО ВАС ЈЕ ТУ КОЛИКО ВАС ЈЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ ДА СТЕ СВИ ИЗАСЛИ СИГУРНО БИ НЕСТА ПРОМИЈЕНИЛИ АЛИ ОВАКО ТЕСКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕЕНWУ

01.05.2016 11:38

Слабо си разумио.Они су се окупили испред као синдикат да понуде сиротињи јагњетину за 1мај, али нас народ навикао на траву и корјење,па су изненадјени да им неко нуди јагњетину.

Name

Цезар

01.05.2016 21:38

Од синдикалне цланарине.

ОДГОВОРИТЕ