Паника на сјеверу ЕУ: Дијеле таблете јода!

Ма шта причале власти, по "делу" се препознаје паника која влада севером Европе. Владе Белгије и Холандије су "у циљу спречавања последица хаварије у нуклеарним електранама" одлучиле да становништву поделе таблете јода.

Свијет 30.04.2016 | 20:29
Паника на сјеверу ЕУ: Дијеле таблете јода!

Таблете јода смањују опасност од рака тироидне жлезде у случају радијације, а белгијска министарка здравља, Маги де Бок, саопштила је да ће превентивно бити подељен прво деци и трудницама, а потом и свом становништву на потезу од сто километара од нуклеарних електрана у Белгији, али и Холандији и Француској.

Министарка де Бок је нагласила да су то превасходно превентивне мере имајући у виду искуства после нуклеарних хаварија у свету, попут удеса нуклеарке у Фукушими у Јапану.

Око безбедности и оправданости продужетка рада неких реактора у две белгијске нуклеарке било је доста расправа у белгијским политичким круговима и јавности.

Коментатори западноевропских медија наводе и да је у питању страх од напада исламских терориста на белгијске нуклеарке, имајући у виду да је полиција открила да су починиоци крвавих напада на бриселски аеродром и метро имали и планове белгијских нуклеарних централа.

Холандска влада је наручила 15 милиона таблета с јодом које ће бити подељене становништву које живи у близини једине нуклеарке у Холандији, као и близу границе с Белгијом и Немачком која такодје има једну нуклеарку, саопштила је холандска министарка здравља Едит Схиперс, нагласивши да се то чини пошто су и белгијске власти предузеле такву меру.

Извор: Бета

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

то могу

30.04.2016 18:40

Причати својим дебилима , очекују да им ИСИЛОВЦИ рокну коју централу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са лица мјеста

30.04.2016 18:46

Ни чуо, ни видјео. Дакле, у најмању руку и до сада званично непознато на просторима Бенелуx-а. У сваком случају за сада ни говора о некој паници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиго

30.04.2016 20:32

Колико ми је познато то раде и у Свајцарској,постом долазе таблете. Ал нема везе са паником вец гдје год има А-централа се то ради. Свако има у куци тих Јод таблета пуну ладицу.

Name

Невена

15.08.2016 17:52

Бад тако, ево зивим у Белгији и нема ријеци о ни таблетама ни паници. Људи су на годисњем, ста вам је!