Panika na sjeveru EU: Dijele tablete joda!

Ma šta pričale vlasti, po "delu" se prepoznaje panika koja vlada severom Evrope. Vlade Belgije i Holandije su "u cilju sprečavanja posledica havarije u nuklearnim elektranama" odlučile da stanovništvu podele tablete joda.

Svijet 30.04.2016 | 20:29
Panika na sjeveru EU: Dijele tablete joda!

Tablete joda smanjuju opasnost od raka tiroidne žlezde u slučaju radijacije, a belgijska ministarka zdravlja, Magi de Bok, saopštila je da će preventivno biti podeljen prvo deci i trudnicama, a potom i svom stanovništvu na potezu od sto kilometara od nuklearnih elektrana u Belgiji, ali i Holandiji i Francuskoj.

Ministarka de Bok je naglasila da su to prevashodno preventivne mere imajući u vidu iskustva posle nuklearnih havarija u svetu, poput udesa nuklearke u Fukušimi u Japanu.

Oko bezbednosti i opravdanosti produžetka rada nekih reaktora u dve belgijske nuklearke bilo je dosta rasprava u belgijskim političkim krugovima i javnosti.

Komentatori zapadnoevropskih medija navode i da je u pitanju strah od napada islamskih terorista na belgijske nuklearke, imajući u vidu da je policija otkrila da su počinioci krvavih napada na briselski aerodrom i metro imali i planove belgijskih nuklearnih centrala.

Holandska vlada je naručila 15 miliona tableta s jodom koje će biti podeljene stanovništvu koje živi u blizini jedine nuklearke u Holandiji, kao i blizu granice s Belgijom i Nemačkom koja takodje ima jednu nuklearku, saopštila je holandska ministarka zdravlja Edit Shipers, naglasivši da se to čini pošto su i belgijske vlasti preduzele takvu meru.

Izvor: Beta

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

to mogu

30.04.2016 18:40

Pričati svojim debilima , očekuju da im ISILOVCI roknu koju centralu.

ODGOVORITE
Name

Sa lica mjesta

30.04.2016 18:46

Ni čuo, ni vidjeo. Dakle, u najmanju ruku i do sada zvanično nepoznato na prostorima Benelux-a. U svakom slučaju za sada ni govora o nekoj panici.

ODGOVORITE
Name

Gigo

30.04.2016 20:32

Koliko mi je poznato to rade i u Svajcarskoj,postom dolaze tablete. Al nema veze sa panikom vec gdje god ima A-centrala se to radi. Svako ima u kuci tih Jod tableta punu ladicu.

Name

Nevena

15.08.2016 17:52

Bad tako, evo zivim u Belgiji i nema rijeci o ni tabletama ni panici. Ljudi su na godisnjem, sta vam je!