Сирија: Почели парламентарни избори

У деловима Сирије под контролом снага председника Башара Асада јутрос су отворена биралишта, на којима грађани гласају за нови сазив парламента, иако противници режима одбацују те изборе као незаконите.

Свијет 13.04.2016 | 09:00
Сирија: Почели парламентарни избори

Гласачка места су отворена јутрос у седам часова по локалном, односно шест по средњеевропском времену, на подручју под владином контролом, што чини око једне трећине укупне територије Сирије и обухвата око 60 одсто становништва те земље, пренела је агенција АФП.

Биралишта ће бити затворена 12 сати касније, осим ако изборна комисија одлучи да "због гужви" продужи време за гласање.

Избори се подударају са почетком друге рунде мировних преговора у Женеви између власти и опозиције, који имају за циљ окончање петогодишњег конфликта у Сирији, при чему највећи камен спотицања у разговорима представља будућност Асада на челу земље.

Очекује се да ће на данашњим изборима Асадова странка Баас задржати већину у сиријском парламенту.

То су други парламентарни избори у Сирији од избијања рата 2011. године, при чему је првобитно 11.341 кандидат поднео документе за учешће у трци за једно од 250 места у парламенту. У трци је на крају остало око 3.500 кандидата, док су се други повукли "наводећи да немају шансе да победе".

Коментари / 0

Оставите коментар