Sirija: Počeli parlamentarni izbori

U delovima Sirije pod kontrolom snaga predsednika Bašara Asada jutros su otvorena birališta, na kojima građani glasaju za novi saziv parlamenta, iako protivnici režima odbacuju te izbore kao nezakonite.

Svijet 13.04.2016 | 09:00
Sirija: Počeli parlamentarni izbori

Glasačka mesta su otvorena jutros u sedam časova po lokalnom, odnosno šest po srednjeevropskom vremenu, na području pod vladinom kontrolom, što čini oko jedne trećine ukupne teritorije Sirije i obuhvata oko 60 odsto stanovništva te zemlje, prenela je agencija AFP.

Birališta će biti zatvorena 12 sati kasnije, osim ako izborna komisija odluči da "zbog gužvi" produži vreme za glasanje.

Izbori se podudaraju sa početkom druge runde mirovnih pregovora u Ženevi između vlasti i opozicije, koji imaju za cilj okončanje petogodišnjeg konflikta u Siriji, pri čemu najveći kamen spoticanja u razgovorima predstavlja budućnost Asada na čelu zemlje.

Očekuje se da će na današnjim izborima Asadova stranka Baas zadržati većinu u sirijskom parlamentu.

To su drugi parlamentarni izbori u Siriji od izbijanja rata 2011. godine, pri čemu je prvobitno 11.341 kandidat podneo dokumente za učešće u trci za jedno od 250 mesta u parlamentu. U trci je na kraju ostalo oko 3.500 kandidata, dok su se drugi povukli "navodeći da nemaju šanse da pobede".

Komentari / 0

Ostavite komentar