Пољопривредници против бесцаринског увоза

Адаптација Споразума о стабилизацији и придруживању на начин да се омогући бесцарински увоз робе у БиХ била би катастрофална за домаће пољопривреднике и прерађивачку индустрију у Босни и Херцеговини, поручили су њихови представници.

 

Босна и Херцеговина 30.04.2016 | 21:52
Пољопривредници против бесцаринског увоза

Иако немају потпуне информације о томе шта су представници Босне и Херцеговине и Европске уније договорили на недавно одржаном састанку, пољопривредници и привредници тврде да власт и бирократија не знају шта значи омогућити Хрватској и ЕУ да без икаквих царина увозе у Босну и Херцеговину.

И поред тога наглашавају да је веома битно који ће бити редослијед, односно шта ће се прво "пуштати" у БиХ, а што неће бити оптерећено царинама.

"Ако се већ морало попустити Европској унији, онда треба инсистирати на томе да прерађивачки сектор меса, воћа и поврћа остане задњи. Логично је прво пустити оне ствари које код нас нису пуно развијене. Рецимо пилеће месо може да иде одмах, јер је стално било под заштитом и сада смо довољно развили пилићарску индустрију да се можемо носити с ЕУ", рекао је Немања Васић, потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ, додајући да би отварање граница у потпуности направило пустош у прерађивачкој индустрији БиХ.

Иначе представници БиХ и Европске уније у четвртак су приближили ставове о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању и, по свему судећи, БиХ је пристала на бесцарински увоз из Хрватске.

Остало је само питање о коликим количинама робе се ради и колико ће трајати прилагођавање на "традиционалну трговину", која је важила док Хрватска није била чланица Европске уније.

Према незваничним информацијама, БиХ је тражила да рок за прилагођавање буде пет година, међутим Европа је спремна да то буду три године. "У сваком случају, то је катастрофа по Босну и Херцеговину и неће то тако лако проћи.

Чекам само да се сељаци пробуде, јер људи су због тога спремни у затвор ићи и сигурно је да неће остати на томе. Народ се не може продавати због уласка у Европску унију", рекао је Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних производача - мљекара РС.

Он каже да ће предложити да се прво блокирају све границе, јер је сигурно да ће бесцарински увоз, како каже, "смећа" из Европске уније уништити пољопривреду, пољопривредника и село. Подсјећања ради, представници БиХ који су преговарали о адаптацији ССП-а рекли су да је готово све договорено и да је остало да се на сљедећем састанку и заврши.

Извор: Независне новине

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

спас је у куповини домацег

30.04.2016 10:29

Могу они увозити ста хоце, али ако ми сви будемо само оно куповали сто је произведено у БиХ, кад тад висе неце имати рацуна. То јесте безобразлук и зато сад у инат треба да се ујединимо и да им искезимо зубе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прво ми

30.04.2016 10:35

Одем на трзницу да купим кромпир, он ми подвали пола труло (ко фол гламоцки), парадјз бог те пито одакле, лук црвени смрди (ко зна циме су га прасили), млијеко пола воде, крставац мекан, мед од сецера. А онда одем до (нецу реци гдје) радње и купим све те ствари из увоза, ем јефтиније ем боље. Моји пољопривредници, паре и цијене се квалитетом постизе, а не јадиковањем купите домаце, скупље ал је горе. Све док је тако, ја цу први куповати и увозни кромпир и лук и мед и млијеко, а парадјзу и краставцима да и не прицам. А ви и даље само кукуруз сијте, јер и не знате ниста друго због тога сто око њега има најмање посла. Продјите насим селима и кад надјете да неко има краву ДУКАТ, све овце и свиње јер око њих нема посла. Лако се задузивати и тракторе куповати кад немате идеје ста сијати и како побољсати квалитет. Свака цаст појединцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недељко

30.04.2016 10:45

Свака цаст на одговору

Name

ЂОКА

30.04.2016 11:04

Да да, нико неће у пчеларе. Ј..ш стоку коју не можеш везати, лакше је смуљати шећер у воду и продавати. ПРВО МИ прави мед не сме бити испод 15 КМ. А посла око пчела од јутра до сутра опрема је прескупа. Лакше је куруз посијати, то си сигурно у праву шприца на трактор и у сред бела дана шприцај до миле воље и труј људе. За твоју информацилу црвени лук се 12 пута шприца да би мога да опстане, итд, итд. Мислиш ли да сељаци вани не шприцају? И то ко зна чиме?

Name

правда

30.04.2016 14:18

Прво ми, тебе треба истјерати на њиву кад си толико паметан, а само ти једи ГМО увозну храну за те твоје смрдљиве паре.Скоројевицу медиан!!!

Name

ре Усорац

30.04.2016 11:09

Предсједнице ЕУ смеце пролази кроз безброј контрола и није лако тек тако увести смеце.. Проблем у БХ није због ЕУ, вец због некотролисаног увоза из (редом набрајам): Србије, Црне Горе, Македоније, Турске, Русије, Кине, Африке.... Тих земаља се треба цувати, а не ЕУ. На погресна врата куцате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дока

30.04.2016 11:14

Оди купи лук у Конзуму и нас, па цес видјети разлике. Кинески бели лук смрад, ал зато из Спаније мирисе ко мајска руза. Док се год буде мед продавао поред цесте ја никад нецу вјеровати да је пцеларство јака грана у БХ. А млијеко???? То је прица за себе, да не говорим о павлаци и путеру. У Њемацкој путер 1,60-2,00 Км (и то из Ирске увоз), павлака мозе стајати по мјесец дана , а код нас ако преноци супер, итд итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тик Так

30.04.2016 11:43

Тудје сладје

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂОКА

30.04.2016 12:12

Да пријатељу туђе слађе. хехе

Name

Докле?

30.04.2016 12:05

Немања Васић је Кајин велики пријатељ. У Немањином селу поред Прњавора је Каја монтирао асфалтну базу и фирму. Копају камен из брда за ауто-пут, иако немају све папире. Док Градип који годинама ту ради и има све папире не може ни кубик камена да испоручи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трут

30.04.2016 12:59

Обавезно купујем увозно по могуцности без рацуна. Не волим дрзаву, не волим насе приватнике, не волим политицаре и нецу да подрзавам тако несто. Да могу исао бих у другу земљу купити кутију цигара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста Никоме

30.04.2016 13:28

Драго ми је процитати да има Људи који размисљају исто као и ја.Паметно.

Name

Формула

30.04.2016 21:31

Који сте ви болиди.

Name

Слаг Пјена

30.04.2016 13:09

Једна фирма,наравно нецемо јој помињати име из иностранства увози разну прехрамбну робу у рифузи,зацини,пудинзи,све врсте брасна,слагови итд.и то пакује у мала паковања.Знаци ниста не производи а на реклами те фирме писе купујте домаце.Нека ми неко објасни ста је ту домаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

30.04.2016 13:20

Устајте, презрани на свијету, Ви сужњи које мори глад То разум грми у свом гњеву, Крај у огњу букти сад Прошлост сву збришимо за Свагда, Устај, робље, дижи се Сав свијет из темеља се мијења Ми нисмо ништа, Бит ћемо све То ће бити посљедњи И одлучни тешки бој Са интернационалом Слободу земљи свој

ОДГОВОРИТЕ
Name

каффааа

30.04.2016 13:47

Исто као када ти казу Најбоља је наша домаћа кафа, а нека ми неко објасни гдје се то код нас па и на Балкану сије кафа па да је домаћа.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ преговарачи

30.04.2016 20:35

Ко преговара? Има ли РС представнике? Или опет неко из СМ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре тик так

01.05.2016 10:48

Ста це ти туда, имас своју Сладу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инзењер

01.05.2016 21:38

А засто би пољопривредници били привилеговани кад је дозвољен увоз свега осталог. Дипломирани сам инзењер електротехнике, са стазом у реномираним предратним фирмама. Развио сам био одредјене електронске уредјаје и поцео их правити. Били су екстра квалитетни, са висе аспеката, али фус роба из Кине, Турске, Румуније, Цеске, па и Србије, је моју производњу потпуно угусила. Моји уредјаји које сам успио продати прије 15 година и дан данас исправно раде код тих људи а сва та увезена роба се давно распала. Непроизводити ниста, а упорно узимати кредите, довесце до тога да це ови овдје људи, на крају сви доци у позицију да це јести корјење.

ОДГОВОРИТЕ